Współczesna Dietetyka | 27/2020
Przeprowadzając wywiad zdrowotny w gabinecie dietetycznym, często rejestrujemy w historii choroby liczne próby odchudzania. Efektywność – krótkoterminowa. W czym tkwi trudność i jaki jest sposób na długoterminowy sukces we współpracy z pacjentem z nadwagą, otyłością? Rozwiązanie nie zawsze jest proste. Poza czynnikami dietetycznymi, które my, dietetycy, jesteśmy w stanie doskonale rozpoznać, często nieodłącznym elementem postępowania jest zadbanie o stan psychiczny i emocjonalny pacjenta. Za nadmiernym jedzeniem często stoją potrzeby i emocje, których nie można zaspokoić w ten sposób. Błędne koło zajadania emocji, teoria ABCD Maultsby’ego, praca z przekonaniami w ujęciu racjonalnej terapii zachowań – te zagadnienia chcieliśmy jeszcze bardziej przybliżyć czytelnikom i wskazać kierunek postępowania z pacjentami „zajadającymi emocje”. W tym numerze znalazły się również gotowe narzędzia psychologiczne do pracy z pacjentami w gabinecie. Liczę na to, że dzięki tym elementom psychodietetyki, zakres wiedzy i narzędzi pozwoli na jeszcze bardziej skuteczne interwencje dietetyczne i współpracę dietetyczno-psychologiczną.
Dla osób śledzących wiedzę z zakresu dietetyki sportowej tym razem proponuję tekst o wykorzystaniu w sporcie kolejnej substancji, która może zwiększać wydajność ćwiczeń. W jaki sposób – o tym przeczytają Państwo w artykule „Glicerol w sporcie”. Sezonowo natomiast warto zaktualizować wiedzę z zakresu immunomodulującego wpływu diety, zapoznając się z dość szczegółowym artykułem „Wpływ żywienia na odporność”.
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska