Współczesna Dietetyka | 18/2018
odpowiednie odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej jest niezwykle ważnym czynnikiem istotnie wpływającym na wyniki badań pacjentów i prewencję powikłań. Jest to idealny przykład chorób, przy których sama farmakoterapia jest niewystarczającą metodą postępowania w celu uzyskania jak najlepszych efektów leczniczych. w bieżącym wydaniu przedstawiamy najnowsze zalecenia interwencji dietetycznych w cukrzycy oraz szczegółowo omówimy właściwości diety wegańskiej wykorzystywanej często w przypadkach tego typu zaburzeń.
Z racji na rozwijający się rynek doradztwa dietetycznego i szeroki zakres usług oferowanych pacjentom, dietetycy borykają się z wieloma kwestiami „organizacyjnymi” w zakresie swojej działalności. Zdarza się , że pacjenci odwołują wizyty, nie pojawiają się regularnie na wcześniej ustalonych spotkaniach, wybiórczo traktują wskazania dietetyczne, a potem uskarżają się na brak efektów. Pierwsze spotkanie z pacjentem jest najważniejsze w toku długotrwałej i efektywnej współpracy, ponieważ to podczas niego dietetyk ma okazję poznać pacjenta na tyle, aby przygotować spersonalizowaną dietę oraz to w czasie tej wizyty zyskuje zaufanie pacjenta. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie z pacjentem, aby przyniosło oczekiwane efekty zarówno dla pacjenta jak i dla dietetyka, piszemy w dziale psychodietetyka.
W najnowszym numerze sporo miejsca poświęcamy także najmłodszym pacjentom. w jednym z artykułów skupimy się na najważniejszych kwestiach związanych z RZS u dzieci. dodatkowo prezentujemy szczegółowy artykuł na temat żywienia dzieci z zespołem downa, gdzie ze względu na złożoność choroby niezbędne są interwencje żywieniowe.
Zachęcam do lektury
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska