menu close arrow_back_ios person_add home

Odżywianie po porodzie. Stosowanie diet w czasie karmienia piersią

Dietetyk Małgorzata Jackowska

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

03-09-2018

19/2018

Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.

W połogu

Połóg – to okres następujący bezpośrednio po porodzie, zwykle mówi się tak o pierwszych 6 tygodniach po narodzinach dziecka. W tym czasie powoli cofają się zmiany wywołane ciążą – następuje obkurczanie macicy, powoli przestają działać hormony ciążowe (np. relaksyna, której zadaniem w trakcie ciąży jest uelastycznienie tkanek miednicy i macicy ułatwiające poród), zwiększa się działanie prolaktyny odpowiedzialnej za produkcję mleka8. Połóg jest dobrym czasem na odpoczynek i zebranie sił po ciąży i porodzie, zapoznanie się z dzieckiem i nową rzeczywistością. Nie jest to dobry moment na rozpoczynanie intensywnych treningów albo stosowanie diety odchudzającej, szczególnie jeśli poród był ciężki dla matki lub odbył się drogą cięcia cesarskiego. Zwykle po zakończeniu połogu kobiety udają się na wizytę kontrolną do ginekologa, na której można też skonsultować możliwość rozpoczęcia aktywności fizycznej lub powrotu do niej, jeśli w ciąży matka była cały czas aktywna fizycznie. Jeszcze w trakcie połogu dobrze też skonsultować się z fizjoterapeutką uroginekologiczną lub położną specjalizującą się w terapii mięśni dna miednicy i pracy z blizną po cesarskim cięciu – jakie ćwiczenia najlepiej jest rozpocząć niedługo po porodzie.

Jeżeli poród odbył się drogą cesarskiego cięcia, to w pierwszych dniach po porodzie, ze względu na stan po operacji, wskazana jest dieta łatwostrawna. W przypadku porodu drogami natury specjalna dieta nie jest potrzebna.

 

Karmienie piersią i potrzeby żywieniowe matki

Produkcja mleka wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem kalorycznym i większym zapotrzebowaniem na białko. Szczególnie ważne w tym okresie jest również zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania na wybrane składniki: DHA, jod i witaminę D1, 2, 7, 10- 12. W związku z tym odżywianie w czasie karmienia piersią wymaga specjalnego podejścia.

Nie ma potrzeby stosowania eliminacji w diecie w czasie karmienia piersią, wiadomo bowiem, że skład mleka kobiecego jest w niewielkim tylko stopniu zależny od diety matki1, 7, 10. Wskazaniem do stosowania diety bezmlecznej czy z eliminacją wybranych składników jest dopiero stwierdzenie alergii u dziecka lub postępowanie diagnostyczne w celu zidentyfikowania alergenu (więcej w artykule Alergie pokarmowe i diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt i małych dzieci, „Współczesna Dietetyka” nr 18).

Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Jackowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka i doktorantka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Pracuje z rodzicami niemowląt i małych dzieci, prowadzi szkolenia i warsztaty oraz konsultacje indywidualne, tworzy treści edukacyjne. Autorka bloga www.malgorzatajackowska.com  Specjalizuje się w tematyce żywienia niemowląt, małych dzieci i matek w okresie ciąży i karmienia piersią.