Kreatyna to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety dla sportowców, a jej suplementacja od kilkudziesięciu lat uznawana jest za efektywną strategię zwiększania wydolności organizmu w różnych dyscyplinach sportowych.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Wzrost aktywności fizycznej, który można zaobserwować wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilku lat, wiąże się bezpośrednio z zainteresowaniem dietami: zarówno wspomagającymi efekty ćwiczeń jak i mającymi wpływ na osiągane sukcesy w różnych dziedzinach sportowych. Autorzy, którzy wspierają sportowców - profesjonalistów w prawidłowym odżywianiu się, wskażą w cyklicznych artykułach m.in. jak poprawić efektywność i wydajność organizmu, jak odżywiać się przed ważnym startem, jakie suplementy diety stosować.
Kreatyna to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety dla sportowców, a jej suplementacja od kilkudziesięciu lat uznawana jest za efektywną strategię zwiększania wydolności organizmu w różnych dyscyplinach sportowych.
W sportach wytrzymałościowych, do których z całą pewnością możemy zaliczyć biegi długodystansowe, jedną z najistotniejszych i często zaniedbywanych kwestii jest odpowiednie nawodnienie. O ile na poziomie amatorskim wiele czynników ma znaczący wpływ na osiągane wyniki (w tym poziom wytrenowania), o tyle na poziomie profesjonalnym, gdzie zawodnicy często są na bardzo zbliżonym poziomie wytrenowania, o zwycięstwie bądź porażce często decyduje obrana strategia żywienia i nawodnienia.
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie składnikami odżywczymi, które będą mogły poprawiać wyniki sportowe poprzez zwiększenie zdolności metabolicznych, opóźnianie czasu wystąpienia zmęczenia, poprawienie przyrostu masy mięśniowej i skrócenie okresu regeneracji, zarówno u zawodowych sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie. Do takich produktów można zaliczyć oleje zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, z których wytwarzane są suplementy diety, usprawniające procesy wyżej wspomniane.
Choć aktywność fizyczna bez wątpienia niesie za sobą wiele korzyści na tle zdrowotnym, to wiąże się niestety również z ryzykiem kontuzji. Ryzyko to może być różne i zależne od wielu czynników (jak m.in. dyscypliny czy stopnia wytrenowania). Biorąc za przykład igrzyska olimpijskie w Londynie w 2012 roku, aż 11% sportowców doznało co najmniej jednego urazu. Ryzyko kontuzji było najwyższe w taekwondo, piłce nożnej, BMX, piłce ręcznej, kolarstwie górskim, hokeju, czy podnoszeniu ciężarów. W świetle danych zbieranych podczas 14. międzynarodowych mistrzostw lekkoatletycznych, około 10% sportowców doznało kontuzji, a dyscypliną odpowiedzialną za najwyższy odsetek urazów były sprinty, zarówno dla mężczyzn (24,2%), jak i kobiet (26,1%). Natomiast podczas Mistrzostw Świata FIFA 2014 zgłoszono 104 kontuzje, co odpowiada częstości 1,68 obrażeń na mecz, a podczas FIFA 2010 aż125, co odpowiada częstości 2,02. Należy zwrócić więc uwagę, że obrażenia są praktycznie nieuniknioną częścią uczestnictwa w sporcie.
Analizując dane statystyczne, łatwo można zauważyć, iż w ciągu ostatnich lat wzrasta świadomość społeczna na temat zdrowego stylu życia. Coraz większa liczba osób decyduje się ponadto na aktywność i rozpoczyna trenowanie różnorodnych dyscyplin sportowych. W środowisku zawodników niezwykle popularnym mitem żywieniowym jest fakt, iż dieta sportowca musi obfitować w produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso. Z uwagi natomiast na dobro środowiska, poglądy czy też inne czynniki wiele osób decyduje się na dietę eliminującą mięso z własnej diety. Poznaj skutki takich restrykcji żywieniowych.
Zarówno zawodowi sportowcy, jak i osoby rekreacyjnie uprawiające sport często eksperymentują z różnymi dietami, modyfikując udział poszczególnych makroskładników i/lub kaloryczność diety. Przyczyn takiego postępowania może być wiele. Najczęściej wymienia się chęć redukcji masy ciała – przy jednoczesnym, jak najmniejszym ubytku beztłuszczowej masy ciała – oraz zamiar zwiększenia wydolności fizycznej10. Jednak to, czy i w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa może być korzystna dla osób uprawiających sport jest nadal niejasne i kontrowersyjne.
W Polsce suplementy diety cieszą się dużą popularnością, a granica pomiędzy koniecznością ich zażywania a stosowaniem bez uzasadnienia jest bardzo cienka. Wskazaniem do skorzystania z suplementu jest sytuacja, kiedy dostarczenie z dietą odpowiedniej ilości danego składnika może być utrudnione lub niemożliwe.
Wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele rozmaitych korzyści zdrowotnych. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie odnośnie do mikrobiomu jelitowego i jego znaczenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Biorąc pod uwagę wpływ aktywności fizycznej na organizm, rozpoczęto również analizować jej oddziaływanie na modulację mikrobioty. Czy regularny wysiłek fizyczny wiąże się z polepszeniem stanu mikroflory naszych jelit – w niniejszym artykule dokonano analizy danych na ten temat.