menu person_add home

Współczesna Dietetyka | 51/2024

Szanowni Państwo,

Oddajemy w Państwa ręce pierwszy numer „Współczesnej Dietetyki” wydany w 2024 roku. Tematem numeru jest istotność prawidłowej glikemii w czasie ciąży i prokreacji, bowiem od 1 stycznia 2024 roku objęto refundacją systemy ciągłego monitorowania glikemii dla kobiet w ciąży. Jest to niezmiernie ważne gdyż hiperglikemia działa negatywnie na płód powodując jego wady, a także zwiększa ryzyko cukrzycy i otyłości w dorosłości.

Ponadto ciekawym artykułem jest kwas alfa-liponowy i jego zastosowanie w neuropatii cukrzycowej. Neuropatia to częste powikłanie przewlekłej hiperglikemii, która z czasem może prowadzić do niepełnosprawności, dlatego tak ważne jest przeciwdziałanie jej. Kwas alfa-liponowy jest coraz częściej zalecany przez diabetologów oraz neurologów, dlatego dietetycy również powinny znać jego właściwości.

Często otyłość i nadwaga wieku dziecięcego jest traktowana jako problem „kosmetyczny”, wiele osób uważa, że dziecko wyrośnie z tego problemu. Jednakże najnowsze doniesienia jasno wskazują, że otyłość wieku dziecięcego istotnie zwiększa częstość stwardnienia rozsianego w wieku młodzieńczym. Z kolei wywiad z prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim dotyczy choroby otyłościowej, w tym sposobów jej leczenia w Polsce.

Często niedocenianym zmysłem jest narząd wzroku. Dopiero jak pojawiają się trudności w widzeniu, suchość oka, która uniemożliwia codzienne funkcjonowanie, szukamy sposobów na naturalną poprawę tego zmysłu.

Mimo że kawa została wpisana w 2016 roku do piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej zarówno dla osób dorosłych, jak i starszych, wiele osób w dalszym ciągu obawia się jej niekorzystnego wpływu na zdrowie. Jednakże wiele badań wskazuje jej korzystną rolę w chorobach układu krążenia. Spośród kwasów tłuszczowych niezmiennie istotną rolę wykazują wielonienasycone kwasy omega-3, stąd dwa artykuły na ich temat: zastosowanie kwasów omega- 3 w endometriozie oraz w chorobach przewlekłych.

W najnowszym numerze „Współczesnej Dietetyki” pokazane jest także wsparcie żywieniowe w chorobach onkologicznych. 

Gorąco zapraszam do bardzo interesującej lektury.

okladka_51.png

Autorzy wydania

Luiza Woźniak.jpg

mgr

Luiza Woźniak

M.jpg

mgr

Marcin Osowski

Paula Grdeń.jpg

mgr

Paula Grdeń

Aneta Kościołek.jpg

dr n. med.

Aneta Kościołek

d-rzadkwoska-167x167.jpg

Dietetyk

Daria Kotek

monika mackow kopia.jpg

mgr

Monika Maćków

Justyna Jessa kopia.jpg

dr n. med.

Justyna Jessa

_DSC7051_—_kopia_czarno-białe.jpg

dr n. med. i n. o zdr.

Maja Czerwińska-Rogowska

Magdalena-Jodkiewicz167x167.jpg

Dietetyk

Magdalena Jodkiewicz

Agnieszka Surwiłło-Snarska kopia.jpg

Agnieszka Surwiłło-Snarska

Joanna Jurek.jpg

dr n. biomed.

Joanna Jurek

L_Chajec_wd.jpg

dr

Łukasz Chajec

zdjęcie do WD Szymańska - nowe.png

mgr inż.

Dorota Szymańska

Anna Parzychowska-Parol

J-Walasek.jpg

mgr

Joanna Walasek

Dominika_Tomaszewska - nowe.png

mgr

Dominika Tomaszewska

24.jpg

dr n. med.

Paweł Szewczyk


Article image

TEMAT NUMERU

Istotność prawidłowej glikemii w czasie prokreacji i ciąży

dr n. med. Aneta Kościołek

Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.

czytaj dalej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka chorób autoimmunologicznych

mgr Dominika Tomaszewska

Choroby autoimmunologiczne związane są z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego, czego wynikiem jest wytwarzanie autoprzeciwciał skierowanych przeciwko własnym tkankom. Choroby autoimmunizacyjne charakteryzują się przewlekłym przebiegiem z okresami zaostrzeń i remisji, które często są przyczyną trwałego inwalidztwa, a nawet zgonu.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zespół jelita drażliwego u dzieci szkolnych

dr n. med. Justyna Jessa

Zespół jelita drażliwego (ang. IBS – irritable bowel syndrome), to zaburzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Diagnostyka IBS polega na wykluczeniu innych jednostek chorobowych, na przykład celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innych nieswoistym zapaleń jelit1.

czytaj dalej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Otyłość w dzieciństwie jako przyczyna SM w dorosłym życiu

mgr inż. Dorota Szymańska

Otyłość to istotny problem zdrowia publicznego. Od wielu lat, zarówno na świecie jak i w Polsce, odsetek dzieci z nadmierną masą ciała rośnie w zatrważającym tempie, mimo podejmowania wielu działań o charakterze profilaktycznym. Jak wskazuje raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK), z przeprowadzonej kontroli w placówkach Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ) i Ambulatoryjnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej (AOS) w latach2018–2020 r., nadwagę lub otyłość zdiagnozowano u ok. 22% polskich dzieci1.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Rola kwasów omega-3 w leczeniu endometriozy

dr n. med. Aneta Kościołek

Endometrioza to schorzenie estrogenozależne, które definiowane jest jako występowanie tkanki o budowie zbliżonej do błony śluzowej trzonu macicy (endometrium) w lokalizacji innej niż jama macicy z towarzyszeniem odczynu przypominającego stan zapalny1. Szacuje się, że schorzenie występuje u około 10% populacji kobiet w wieku rozrodczym.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta a narząd wzroku

mgr Paula Grdeń

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Nowa dieta nordycka w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy

Dietetyk Daria Kotek

Współczesny styl życia, zdominowany przez przetworzoną żywność i siedzący tryb pracy, przyczynia się do wzrostu zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę na całym świecie. W Polsce wciąż pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim ich dwie manifestacje – choroba niedokrwienna serca i jej konsekwencje, zawał serca oraz udary mózgu. Jedną z metod zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy jest dieta.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zastosowanie probiotyków w leczeniu przewlekłego zmęczenia

dr n. biomed. Joanna Jurek

Zespół chronicznego zmęczenia (ang. Chronic Fatigue Syndrome ME/CFS) jest jednym z przykładów wieloukładowych i wyniszczających chorób o nieznanej przyczynie, które charakteryzują się ogólnym niskim samopoczuciem związanym z wysiłkiem i chronicznym wyczerpaniem. Uczucie przewlekłego uporczywego zmęczenia fizycznego i psychicznego, które nie ustępuje po odpoczynku czy śnie znacząco wpływają na zdolność do codziennego funkcjonowania, w tym także na zdrowie psychiczne i zmniejszoną produktywność.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Badania i pomiary antropometryczne w dietetyce – zasady i interpretacja

dr n. med. Paweł Szewczyk

Pomiary antropometryczne stanowią jeden z podstawowych wskaźników pozwalających na pośrednią ocenę stanu odżywienia pacjenta, przyczyniając się do możliwości ustalenia zwyczajowego spożycia żywności, jej trawienia i wchłaniania, a także wykorzystywania składników pokarmowych przez organizm. Jednocześnie systematyczne wykonywanie badań antropologicznych u dzieci i młodzieży służy profilaktyce chorób, zaburzeń rozwojowych oraz poprawie stanu zdrowia badanych.

czytaj dalej
Article image

DIETA W CUKRZYCY

Kwas alfa-liponowy w leczeniu neuropatii cukrzycowej

mgr Luiza Woźniak

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, diagnozowana u coraz większej liczby osób. Charakterystyczną jej cechą jest hiperglikemia, która może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Wielu z nich można zapobiec lub opóźnić ich rozwój. Dotyczy to np. neuropatii cukrzycowej. Prawidłowe nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednio dobrana farmakoterapia mogą w znacznym stopniu poprawić jakość życia pacjentów z objawami neuropatycznymi.

czytaj dalej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Kawa i jej wpływ na choroby układu krążenia

mgr Marcin Osowski

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych, zaraz po wodzie, napojów na świecie. Wynika to z jej wpływu na organizm człowieka, który jest wykorzystywany zarówno przez sportowców, jak i osoby nieuprawiające wyczynowo sportu. Jest jednocześnie najczęściej spożywaną substancją o działaniu psychoaktywnym1.

czytaj dalej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Sterole roślinne a choroba niedokrwienna serca

mgr Joanna Walasek

Choroba niedokrwienna serca (ChNS) obejmuje grupę zespołów klinicznych, wśród których wyróżnia się przewlekłą chorobę niedokrwienną serca oraz ostre zespoły wieńcowe (OZW). ChNS spowodowana jest zachwianiem równowagi między dostarczeniem tlenu i związków odżywczych do komórek mięśnia sercowego a faktycznym zapotrzebowaniem miocytów na te składniki. Najczęstszą przyczyną choroby jest miażdżyca tętnic wieńcowych.

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Probiotyki w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Pacjenci z chorobą nowotworową doświadczają podczas leczenia onkologicznego wielu skutków ubocznych. Dość częstymi problemami są różnego rodzaju zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Wśród tych dolegliwości najczęstszymi i najbardziej kłopotliwymi niewątpliwie są biegunki. Są one związane m.in. z zaburzeniami wchłaniania, dysbiozą jelitową, zmianami w obrębie tzw. połączeń ścisłych (ang. tight junction) czy zaburzeniami bariery jelitowej. Występowanie biegunek ma negatywny wpływ nie tylko na jakość życia pacjenta. Stwarza przede wszystkim ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz odwodnienia.

 

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Dieta dla chorych podczas immunoterapii

Dietetyk Magdalena Jodkiewicz, Agnieszka Surwiłło-Snarska

Immunoterapia nowotworów to trend, który odgrywa coraz większą rolę we współczesnej onkologii. Obecnie większość nowotworów litych wymaga leczenia skojarzonego z wykorzystaniem metod miejscowych (chirurgia, radioterapia) oraz terapii systemowych (chemioterapia, terapia ukierunkowana molekularnie, immunoterapia)1.

czytaj dalej
Article image

Warto wiedzieć

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3 a przewlekłe choroby niezakaźne

mgr Monika Maćków

Prozdrowotne właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych kwasów omega-3 (n-3 PUFA), zostały udowodnione zarówno w badaniach klinicznych jak i epidemiologicznych. Głównym źródłem kwasów omega-3 oprócz ryb i owoców morza są oleje roślinne, w tym olej rzepakowy. Dowiedziono, że spożycie kwasów omega-3 stanowi istotną rolę w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, które są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

czytaj dalej
Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zarodnikowa siła probiotyków

Anna Parzychowska-Parol

30-dniowa suplementacja probiotykami opartymi na sporach bakterii z rodzaju Bacillus jest związana ze zmniejszeniem się endotoksemii metabolicznej, obniżeniem poziomu triglicerydów i biomarkerów ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób.

czytaj dalej
Article image

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dochód pasywny i wsparcie suplementacyjne pacjentów - poznaj program ambasadorski do MyBestPharm

Redakcja

Zalecenia żywieniowe, plany dietetyczne, konsultacje to w dzisiejszych czasach często jest niewystarczające. Coraz więcej pacjentów sięga po wsparcie suplementami diety. Dietetyk to jeden ze specjalistów, który może ustalić odpowiedni i indywidualny plan suplementacji. Jeśli jesteś dietetykiem, który szuka rozwiązań dla swoich podopiecznych jaki i dla swojego biznesu poznaj program ambasadorski do MyBestPharm.

czytaj dalej
Article image

WYWIAD

„Aby leczyć chorobę, trzeba ją najpierw rozpoznać”

Temat choroby otyłościowej wciąż nie schodzi z ust dietetyków i innych lekarzy. Z Prezesem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, profesorem Pawłem Bogdańskim, rozmawiamy m.in. o mitach związanych z otyłością, sposobach jej leczenia w Polsce i na świecie oraz o tym, jak rozmawiać z pacjentem. Zastanawiamy się także, czy jest szansa na pojawienie się w Polsce specjalizacji obesitologicznej.

czytaj dalej