menu person_add home

SUPERFOODS

Article image

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

mgr Paula Grdeń
Adam Grdeń

01-09-2023

NR 49/2023

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

czytaj dalej
Article image

Algi i zdrowie metaboliczne

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-03-2023

NR 46/2023

Zachodni styl życia, charakteryzujący się powszechnym spożyciem wysokoprzetworzonej żywności, niską aktywnością fizyczną, pogroszoną jakością snu oraz przewlekłą ekspozycją na narastający stres, przy obecności pewnych predyspozycji genetycznych znacząco zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, obejmujących problemy z zachowaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi oraz profilu lipidowego.
Algi morskie, będące popularnym pokarmem w krajach azjatyckich, okazują się źródłem wielu składników odżywczych i związków funkcjonalnych, jak np. polifenole, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, które wykazują korzystny wpływ na status zdrowia metabolicznego.

czytaj dalej
Article image

Korzyści z wyboru oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Anna Zaręba

01-03-2023

NR 46/2023

Sposób odżywiania jest jednym z głównych czynników wpływających na stan zdrowia, sprawność fizyczną i kondycję psychiczną. Źle zbilansowana dieta prowadzi do zachwiania homeostazy organizmu, zaburzeń w funkcjonowaniu narządów i do rozwoju chorób dietozależnych. Ostatnie lata przyniosły wyraźny wzrost zainteresowania dietami ograniczającymi lub wykluczającymi spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Taki model odżywiania stanowi często element proekologicznego stylu życia. U ludzi dorosłych, którzy zmienili tradycyjny sposób odżywiania na dietę wegetariańską, zaobserwowano korzystny wpływ na zdrowie1. Jedną z głównych korzyści jest zmiana tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne, cechujące się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie miejsce zatem zajmuje olej rzepakowy w jadłospisie wegetariańskim?

czytaj dalej
Article image

Kokos i jego przetwory

Kinga Falkiewicz

01-02-2020

NR 27/2020

Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to roślina o dużym znaczeniu gospodarczym uprawiana w krajach tropikalnych, głównie w Azji. Wszystkie jej części są użyteczne a owoce wykorzystuje się bezpośrednio lub pośrednio do produkcji żywności.

 

czytaj dalej
Article image

Rodzaje, właściwości, zastosowanie mąk bezglutenowych

mgr Justyna Dębska

01-02-2020

NR 27/2020

Mąki bezglutenowe są popularnym urozmaiceniem diety i mają większą wartość odżywczą niż mąka pszenna. Wypieki z tych mąk wyróżniają się większą kruchością, ograniczoną pulchnością, smakiem i zapachem typowym dla zbóż, z których pochodzą. Jednocześnie ponieważ pochodzą ze zbóż wolnych od szkodliwych frakcji prolamin są w pełni bezpieczne dla osób stosujących z przyczyn medycznych dietę bezglutenową.

 

czytaj dalej
Article image

Dietetyczne właściwości olejów roślinnych

Zuzanna Szypowska

01-02-2020

NR 27/2020

Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią niezbędne dla organizmu źródło energii, są nośnikami witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K oraz korzystnie wpływają na ich przyswajalność. Różnorodna funkcjonalność tłuszczów znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz przemyśle spożywczym.

 

czytaj dalej