menu person_add home

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Article image

Kawa i jej wpływ na choroby układu krążenia

mgr Marcin Osowski

01-02-2024

NR 51/2024

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych, zaraz po wodzie, napojów na świecie. Wynika to z jej wpływu na organizm człowieka, który jest wykorzystywany zarówno przez sportowców, jak i osoby nieuprawiające wyczynowo sportu. Jest jednocześnie najczęściej spożywaną substancją o działaniu psychoaktywnym1.

czytaj dalej
Article image

Sterole roślinne a choroba niedokrwienna serca

mgr Joanna Walasek

01-02-2024

NR 51/2024

Choroba niedokrwienna serca (ChNS) obejmuje grupę zespołów klinicznych, wśród których wyróżnia się przewlekłą chorobę niedokrwienną serca oraz ostre zespoły wieńcowe (OZW). ChNS spowodowana jest zachwianiem równowagi między dostarczeniem tlenu i związków odżywczych do komórek mięśnia sercowego a faktycznym zapotrzebowaniem miocytów na te składniki. Najczęstszą przyczyną choroby jest miażdżyca tętnic wieńcowych.

czytaj dalej
Article image

Roślinne substancje czynne wpływające na cholesterol i glukozę – polifenole z bergamoty

mgr Katarzyna Kieres

01-11-2023

NR 50/2023

Choroby cywilizacyjne, do których zalicza się schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca), otyłość oraz cukrzycę typu 2 wymagają od specjalistów wielokierunkowego, holistycznego podejścia do pacjenta. Leczenie nie sprowadza się tylko do przyjmowania określonych leków, ale także wymaga od osoby chorej zmiany stylu życia, polegającej na wprowadzeniu prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz ograniczeniu używek.

czytaj dalej
Article image

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

mgr Paula Grdeń

01-11-2023

NR 50/2023

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

czytaj dalej
Article image

Witamina D - najnowsze rekomendacje dotyczące suplementacj

mgr Dominika Tomaszewska

28-07-2023

NR 48/2023

Dane wskazują, że 9 na 10 Polaków ma niewystarczający poziom witaminy D we krwi1. Źródłem witaminy D jest synteza skórna oraz dieta. Jednak powszechność niedoborów witaminy D oraz analiza dzisiejszego stylu życia wskazują na to, że te źródła są często niewystarczające.

czytaj dalej
Article image

Dieta planetarna w teorii i praktyce

mgr Justyna Malinowska

01-09-2022

NR 43/2022

Zdrowie osobiste, całej populacji i naszej planety są ze sobą powiązane, a funkcjonujący wciąż model żywienia, tzw. zachodni, wpływa negatywnie na zdrowie we wszystkich tych obszarach. Istnieje jednak szereg działań, które można podjąć, aby dieta była uniwersalnie dobra – dla człowieka i planety, na której żyje.

czytaj dalej
Article image

Nutri-score – nowy system znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania

mgr Agata Stróżyk

01-09-2022

NR 43/2022

Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć zielono-żółto-pomarańczowo-czerwone oznakowanie w skali A–E. Jest to Nutri-Score, nowy system znakowania, stosowany w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Z uwagi na coraz większą dostępność produktów oznakowanych tym systemem, stanowi on źródło zainteresowania konsumentów, a więc również pacjentów w gabinecie dietetycznym. Ten artykuł odpowiada na pytania: co to jest Nutriscore, jakie są jego założenia, jak go interpretować, a także czy posiada ograniczenia.

czytaj dalej