menu close arrow_back_ios person_add home

IMMUNOŻYWIENIE

Article image

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

01-03-2023

NR 46/2023

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

Article image

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

Czytam więcej
Article image

Wpływ diety bezglutenowej na mikroflorę jelit i funkcje immunologiczne

Anna Wojtasik

08-03-2018

NR 16/2018

Głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na różnorodność bakteryjnej flory jelitowej i jej funkcjonalność jest dieta. Zmieniony skład mikroflory jelitowej powszechnie występuje u chorych na celiakię i – w świetle ostatnich badań – uważany jest za jeden z ważniejszych czynników biorących udział w patogenezie choroby.

czytaj dalej
Article image

Choroba Hashimoto. Immunologia w gabinecie dietetyka

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

08-01-2018

NR 15/2018

Pojawiająca się nadwaga i otyłość pomimo racjonalnej diety i zdrowego stylu życia? Częste zmiany nastroju, senność? Nie wynika to często z przepracowania, a z choroby Hashimoto, w której układ immunologiczny atakuje własne komórki tarczycy.

czytaj dalej

Żywienie i postępowanie dietetyczne po przeszczepie nerki

Dietetyk kliniczny Paulina Gryz-Ryczywolska

03-03-2017

NR 10/2017

Przeszczep nerki jest najbardziej optymalną metodą leczenia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. W porównaniu do innych metod leczenia nerkozastępczego, przeszczep nerki wydłuża i poprawia komfort życia. Formułując zalecenia żywieniowe dla pacjentów po transplantacji tego narządu, trzeba uwzględnić stan odżywienia przed i po przeszczepie, wydolność narządu, choroby towarzyszące oraz sposób leczenia immunosupresyjnego i jego ewentualne powikłania.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Żywienie i postępowanie dietetyczne po przeszczepie nerki

Dietetyk kliniczny Paulina Gryz-Ryczywolska

Przeszczep nerki jest najbardziej optymalną metodą leczenia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. W porównaniu do innych metod leczenia nerkozastępczego, przeszczep nerki wydłuża i poprawia komfort życia. Formułując zalecenia żywieniowe dla pacjentów po transplantacji tego narządu, trzeba uwzględnić stan odżywienia przed i po przeszczepie, wydolność narządu, choroby towarzyszące oraz sposób leczenia immunosupresyjnego i jego ewentualne powikłania.

Czytam więcej