menu person_add home

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Article image

Suplementacja w chorobie Alzheimera

dr n. med. Agnieszka Zakrzewska

01-03-2023

NR 46/2023

Szacuje się, że na całym świecie na choroby otępienne choruje 47 mln ludzi, a do roku 2050 liczba ta przekroczy 130 mln. Przy czym warto zauważyć, że główną postacią otępienia jest choroba Alzheimera, stanowiąca 60–80% przypadków. Według danych Institute for Health Metrics and Evaluation, w 2019 roku w Polsce na chorobę Alzheimera lub choroby pokrewne chorowało 585 tys. osób, a wartość refundacji leczenia choroby Alzheimera i chorób pokrewnych wyniosła 320 mln zł. Zatem choroba Alzheimera to nie tylko problem społeczny, ale także ekonomiczny1. Może więc lepiej zawczasu zapobiegać niż leczyć?

czytaj dalej
Article image

Osteoporoza – diagnostyka i profilaktyka

dr n. med. Dominika Maciejewska-Markiewicz

01-09-2021

NR 37/2021

Osteoporoza jest chorobą charakteryzującą się zmniejszeniem masy kostnej i zmianą architektury kości, co skutkuje zwiększoną łamliwością i zwiększonym ryzykiem złamań. Prognozy epidemiologiczne alarmują, że wraz ze starzeniem się społeczeństwa wzrośnie występowanie osteoporozy. Szacuje się, że już ok. 200 milionów ludzi na świecie cierpi na to schorzenie, a około 8,9 miliona złamań jest spowodowanych osteoporozą.

 

czytaj dalej
Article image

Dieta w miażdżycy Przegląd aktualnych badań

Dietetyk Adrian Kwaśny
Dietetyk kliniczny
Anna Tomczyk

01-02-2020

NR 27/2020

Miażdżyca to choroba przewlekła obejmująca tętnice dużej i średniej wielkości, takie jak: aorta, tętnice wieńcowe, szyjne, nerkowe czy też biodrowe. W jej przebiegu dochodzi do gromadzenia się złogów w przestrzeniach między śródbłonkiem naczyniowym a warstwą mięśniową naczynia.

 

czytaj dalej
Article image

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

02-07-2019

NR 24/2019

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

czytaj dalej
Article image

Choroba Alzheimera w kontekście zwyczajów żywieniowych

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz
Beata Kaczmarek

02-01-2019

NR 21/2019

Rozpoznanie choroby Alzheimera (z ang. Alzheimer’s Disease, AD) zwykle wzbudza u chorego i jego bliskich głęboki niepokój. Chaos informacyjny, błędne przekonania i uprzedzenia generują u pacjentów reakcje lękowe oraz wpływają na podejmowanie rozmaitych działań mających na celu zachowanie zdrowia i spowolnienie rozwoju choroby.

czytaj dalej
Article image

Odpowiednia dieta i kondycjonowanie jelit wsparciem żywieniowym u osób starszych

Dietetyk Daria Kotek

02-07-2018

NR 18/2018

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jego przebieg może być modyfikowany przez wiele czynników, takich jak: odżywianie, styl życia czy stres. Istnieje zależność pomiędzy sposobem żywienia a długością oraz jakością życia. W populacji osób starszych, często z chorobami przewlekłymi, najczęściej występującymi schorzeniami są choroby układu krążenia, stawów, kręgosłupa oraz wątroby. Innymi dolegliwościami, które równie często występują u osób starszych, są: zaparcia, wzdęcia, inne problemy żołądkowo-jelitowe oraz zaburzenia metaboliczne. Dodatkowymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia jest nadwaga i otyłość. Podstawą we wsparciu leczenia tych wszystkich jednostek chorobowych oraz dolegliwości z nimi związanych jest dietoterapia1.

czytaj dalej