menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

TEMAT NUMERU

Article image

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa

30-09-2024

NR 55/2024

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024

dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.

W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.

Czytam więcej
Article image

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dietetyk Adrian Kwaśny

31-07-2024

NR 54/2024

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Pacjent z niewydolnością serca – co powinien wiedzieć dietetyk? Od stanu odżywienia po rekomendacje dietetyczne

Dietetyk Adrian Kwaśny

Article image

Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, powodując zwiększenie ryzyka rozwoju niewydolności serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Wiele badań potwierdza jednak, że wśród otyłych pacjentów odnotowuje się lepsze rokowania przeżycia krótko- i długoterminowego, definiując ten problem jako „paradoks otyłości” wśród pacjentów z HF9.

Czytam więcej
Article image

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa

20-06-2024

NR 53/2024

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Nowe wytyczne 2024 w zakresie suplementacji folianami, witaminami z grupy B oraz choliną w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i laktacji

dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa

Article image

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.

Czytam więcej
Article image

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

05-06-2024

NR 53/2024

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

czytaj dalej

IMMUNOŻYWIENIE

Apetyt na bakterie. Jak mikrobiom wpływa na regulację apetytu?

dr n. biol. Patrycja Szachta

Article image

Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.

Czytam więcej
Article image

Istotność prawidłowej glikemii w czasie prokreacji i ciąży

dr n. med. Aneta Kościołek

01-02-2024

NR 51/2024

Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Istotność prawidłowej glikemii w czasie prokreacji i ciąży

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Kobiety w wieku rozrodczym stanowią szczególną grupę, w której powinno monitorować się poziom glikemii we krwi. Dowiedziono, że przewlekła hiperglikemia zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn negatywnie wpływa na płodność. Ponadto wykazano, że hiperglikemia w ciąży nie tylko zaburza przebieg ciąży i rozwój płodu, ale może być przyczyną poronień i obumarcia wewnątrzmacicznych płodów.

Czytam więcej
Article image

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

01-11-2023

NR 50/2023

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

Czytam więcej
Article image

Olejek CBD: czym jest i kiedy warto po niego sięgnąć?

Redakcja

24-11-2023

NR 49/2023

CBD, a dokładniej kannabidiol, to naturalny komponent występujący w roślinach konopi, ceniony już w tradycyjnej medycynie ludowej, ale i współczesnej za jego terapeutyczne właściwości. Substancję tę wykorzystuje się w łagodzeniu różnorodnych schorzeń, w tym tych długotrwałych. Zastanawiasz się, co to dokładnie jest? Kiedy warto sięgnąć po olejki CBD? Odkryj możliwości kannabidiolu!

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Olejek CBD: czym jest i kiedy warto po niego sięgnąć?

Redakcja

Article image

CBD, a dokładniej kannabidiol, to naturalny komponent występujący w roślinach konopi, ceniony już w tradycyjnej medycynie ludowej, ale i współczesnej za jego terapeutyczne właściwości. Substancję tę wykorzystuje się w łagodzeniu różnorodnych schorzeń, w tym tych długotrwałych. Zastanawiasz się, co to dokładnie jest? Kiedy warto sięgnąć po olejki CBD? Odkryj możliwości kannabidiolu!

Czytam więcej
Article image

Suplementy diety i preparaty ziołowe, które należy odstawić przed operacją

dr nauk farm. inż. Joanna Pieczyńska

09-10-2023

NR 49/2023

Zarówno suplementy diety, jak i zioła mają znaczną aktywność farmakologiczną, a co za tym idzie mogą w trakcie operacji wykazywać potencjalne wielokierunkowe działania niepożądane. Stosunkowo niewielu lekarzy pyta o stosowanie suplementów diety i ziół, a nawet 70% pacjentów nie ujawnia im w wywiadzie tej informacji. Lekarze i pacjenci powinni być świadomi potencjalnych działań niepożądanych wynikających z ich stosowania, zwłaszcza w odniesieniu do układu krzepnięcia i czynność płytek krwi w okresie okołooperacyjnym, niestabilności sercowo-naczyniowej, działania hipoglikemizującego oraz interakcji z anestetykami.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Suplementy diety i preparaty ziołowe, które należy odstawić przed operacją

dr nauk farm. inż. Joanna Pieczyńska

Article image

Zarówno suplementy diety, jak i zioła mają znaczną aktywność farmakologiczną, a co za tym idzie mogą w trakcie operacji wykazywać potencjalne wielokierunkowe działania niepożądane. Stosunkowo niewielu lekarzy pyta o stosowanie suplementów diety i ziół, a nawet 70% pacjentów nie ujawnia im w wywiadzie tej informacji. Lekarze i pacjenci powinni być świadomi potencjalnych działań niepożądanych wynikających z ich stosowania, zwłaszcza w odniesieniu do układu krzepnięcia i czynność płytek krwi w okresie okołooperacyjnym, niestabilności sercowo-naczyniowej, działania hipoglikemizującego oraz interakcji z anestetykami.

Czytam więcej