Produkty mleczne w diecie sportowcai
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów ergogenicznych. Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że suplementacja kreatyny ma pozytywne efekty w przypadku sportowców.
Suplementacja kreatyny zwiększa jej wewnątrzmięśniowe zasoby, co może umożliwiać wspomaganie wydolności w wysiłkach o wysokiej intensywności, prowadząc do zwiększenia adaptacji treningowej. Dodatkowo kreatyna wpływa korzystnie na regenerację potreningową, profilaktykę urazów, termoregulację czy rehabilitację.
Kreatyna (Cr) jest niewielkim peptydem zbudowanym z aminokwasów, takich jak: L-arginina, glicyna i metionina. Jest to aminokwas niebiałkowy naturalnie występujący głównie w czerwonym mięsie i owocach morza. Większa część kreatyny znajduje się w mięśniach szkieletowych (ok. 95%), natomiast pozostała część znajduje się w mózgu i jądrach (ok. 5%). Prawie 2/3 wewnątrzmięśniowej kreatyny stanowi fosfokreatyna (PCr), natomiast pozostała część to kreatyna w formie wolnej1, 15. Całkowita ilość kreatyny zmagazynowanej w mięśniach wynosi ok. 120 mmol/kg suchej masy mięśniowej w przypadku osoby ważącej 70 kg. Jednak górny limit zasobów Cr może wynosić nawet 160 mmol/kg. Około 1–2% wewnątrzmięśniowej Cr ulega degradacji do kreatyniny i jest wydalane wraz z moczem12, 15. W związku z tym organizm wymaga codziennego uzupełniania zasobów Cr (1–3 g/dobę)13. Prawie połowa codziennego zapotrzebowania realizowana jest poprzez dietę. Pozostała ilość jest syntetyzowana głównie w wątrobie oraz w mniejszych ilościach w trzustce i nerkach z argininy i glicyny przez enzym amidynotransferazę do guanidynooctanu, który następnie ulega metylacji do kreatyny. Okazuje się, że niektóre osoby cierpią na niedobory kreatyny ze względu na zaburzenia w budowie i funkcjonowaniu transferaz czy transporterów kreatyny. Co ciekawe, osoby na diecie roślinnej charakteryzują się niższymi wewnątrzmięśniowymi zasobami Cr (90–110 mmol/kg suchej masy), co sprawia, że mogą zaobserwować większe korzyści z suplementacji1, 15. Kreatyna z żywności ulega wolniejszemu procesowi trawienia niż ta suplementowana, jednak całkowita biodostępność jest taka sama19.
Zawartość kreatyny w produktach spożywczych16, 17:
Wyniki NHANES III pokazują, że dziennie spożycie kreatyny z żywności wśród populacji amerykańskiej wynosi 1,08 g u mężczyzn i 0,64 g u kobiet18.
Fosfageny odgrywają istotną rolę w utrzymywaniu dostępności energii. Podstawową metaboliczną funkcją kreatyny jest łączenie się z grupą fosforową w celu uzyskania fosfokreatyny (PCr) w procesie enzymatycznej reakcji kinazy kreatynowej (CK). Sugeruje się, że plejotropowe działanie Cr opiera się właśnie na funkcjonowaniu kinazy i fosfokreatyny. Energia uwolniona z hydrolizy PCr może zostać wykorzystana jako bufor do resyntezy adenozyno-5’-trifosforanu (ATP, adenosine-5’-triphosphatate), co umożliwia utrzymanie dostępności ATP. Co więcej, przenikając do mitochondriów, kreatyna łączy się z ATP otrzymanym w wyniku fosforylacji oksydacyjnej i zmniejsza powstawanie wolnych rodników tlenowych, a więc działa jak antyoksydant1, 15.
Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów ergogenicznych. Wyniki badań jednoznacznie pokazują, że suplementacja kreatyny ma pozytywne efekty w przypadku sportowców.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się taką atencją jak mleko i jego przetwory. Czy spożywanie produktów mlecznych przez sportowców jest wskazane?
Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.
Borelioza z Lyme jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową powodowaną przez bakterie z rodzaju Borrelia. Obraz choroby jest bardzo zróżnicowany, obejmuje wiele narządów i przebiega w kilku etapach. Dodatkowo złożona biologia bakterii oraz ograniczenia metod laboratoryjnych powodują, że rozpoznanie boreliozy z Lyme może przysparzać wielu trudności.