menu close arrow_back_ios person_add home

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Article image

Sterole roślinne w diecie człowieka

mgr Paulina Chrzan

01-01-2022

NR 39/2022

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Sterole roślinne w diecie człowieka

mgr Paulina Chrzan

Article image

Od kilku lat jednym z głównych problemów zdrowotnych dla całego świata, rzutującym na większość przypadków śmiertelnych, są choroby sercowo- -naczyniowe. Wieloletnie badania wykazały, iż jednym z najlepszych środków terapeutycznych oraz prewencyjnych jest zmiana stylu życia, a więc zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna. W ostatnim czasie pojawiły się jednak doniesienia o zbawiennej roli również steroli roślinnych, a produkty w nie wzbogacone zaczęły zapełniać półki sklepowe. Jednak czy sterole słusznie są uznawane za tak wielkie dobro dla zdrowia płynące z roślin?

Czytam więcej
Article image

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

01-01-2022

NR 39/2022

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Alternatywne źródła białka w żywności przyszłości

Adam Grdeń

Article image

Białko to jeden z podstawowych elementów budulcowych naszego organizmu. Potrzebne jest między innymi do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz obrony przed patogenami. Funkcje białek są tak obszerne, że cały artykuł mógłby być im poświęcony, jednak teraz skupimy się tylko na jego źródłach, a dokładniej na jego nowych źródłach, które często określane są mianem alternatywnych. Białka alternatywne to takie, które do tej pory nie były spożywane przez ludzi lub były stosowane tylko w wąskim zakresie i nie były wykorzystywane powszechnie na szeroką skalę.

 

Czytam więcej
Article image

Dieta długowieczności na przykładzie plemienia Tsimane

Justyna Marszałkowska-Jakubik

01-01-2022

NR 39/2022

Mniej więcej sześćdziesiąt milionów lat temu, na początku trzeciorzędu, pewne żyjące na drzewach stworzenie spostrzegło, że przyjemniej mu będzie jeść, jeśli posłuży się czubkami kończyn górnych, żeby schwycić i podnieść do ust to, co wygląda na nadające się do zjedzenia1.

czytaj dalej