Ciemna czekolada - zdrowa czy nie?i
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.
Z punktu widzenia żywieniowego najgroźniejszym powikłaniem u pacjenta onkologicznego jest zespół wyniszczenia nowotworowego1. W tym stanie obserwuje się zmniejszenie masy ciała pacjenta, a u 15% chorych występuje znacząca jej utrata, wynosząca > 10% wyjściowej wartości2. Dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej oraz zmniejszenia masy mięśniowej − kacheksja pierwotna. Przyczyną tego jest intensywnie zwiększający się metabolizm pacjenta. Gdy dochodzi do zużywania tylko tkanki tłuszczowej, mówimy o kacheksji wtórnej. Jest ona spowodowana głodzeniem. Źródłem energii dla mózgu stają się wtedy związki ketonowe. Podczas stanów kacheksji pacjentom towarzyszy niepokojący jadłowstręt oraz upośledzenie pracy wszystkich narządów i układów. Często stan ten określany jest terminem „zespół kacheksja − anoreksja”, ze względu na charakterystyczne objawy anorektyczne3. Dla rozpoznania niedożywienia konieczne są badania biochemiczne: stężenie albumin oraz całkowita liczba limfocytów we krwi obwodowej. Dla dietetyka szczególnie ważne jest wykonanie pomiarów antropometrycznych: obwodu ramienia, grubości fałdów skórno-tłuszczowych oraz określenie niezamierzonego ubytku masy ciała w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Warto w wywiadzie lekarsko-żywieniowym wykorzystać skalę oceny stanu odżywienia4.
Leczenie żywieniowe pacjenta chorego na nowotwór polega przede wszystkim na minimalizowaniu negatywnych objawów choroby. Ważna jest poprawa łaknienia oraz dostarczenie do organizmu pacjenta możliwe jak najlepszych jakościowo produktów o wysokiej wartości odżywczej i energetycznej, które zaspokoją jego wysokie potrzeby. Leczenie żywieniowe ma być trwałym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego, które powinno zawierać środki przeciwnowotworowe, przeciwwymiotne, przeciwbiegunkowe, poprawiające łaknienie, a często także antydepresyjne5. Celem zespołu leczącego pacjenta powinna być poprawa jakości jego życia.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
Zaćma (tzw. katarakta) − to jednostka chorobowa, w której dochodzi do utraty zdolności przepuszczania i załamywania promieni świetlnych przez soczewkę oka, w konsekwencji czego wraz z wiekiem pogarsza się ostrość widzenia osoby dotkniętej tą chorobą, z możliwością wystąpienia w niektórych przypadkach całkowitej utraty wzroku. Ta degeneracyjna choroba oczu prowadzi do zmętnienia soczewki – substancje białkowe budujące jej włókna pod wpływem różnych czynników środowiska zabarwiają się na ciemno, ulegają postępującemu niszczeniu, w ostateczności prowadząc do zaburzeń przezierności, wzrostu ciśnienia osmotycznego i odwodnienia soczewki.
Każdy zna lub słyszał pojęcie cholesterol, nie wszyscy pacjenci wiedzą jednak, że cholesterol dzielimy na kilka frakcji, w tym na tzw. "dobry cholesterol". Jak prosto wyjaśnić pacjentowi różnicę?