
Przykłady, kontrowersje, rola w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
W grupie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 znajduje się nie tylko ALA, ale także kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA). Pokrycie zapotrzebowania organizmu na powyższe kwasy tłuszczowe pozwala zadbać m.in. o:
Co więcej, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w szczególności DHA, wykazują silnie przeciwzapalne działanie w organizmie. Ich właściwy poziom oraz odpowiednia proporcja z kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-6, szczególnie w diecie kobiety w ciąży, pozwala zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu, a także urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. W literaturze można też znaleźć doniesienia, iż obecność kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 pozwala minimalizować ryzyko rozwoju alergii oraz atopowego zapalenia skóry (AZS) u dziecka.
Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Przykłady, kontrowersje, rola w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Studium przypadku.
Rola białka i argininy w procesie gojenia się ran.