Niewiele osób zwraca uwagę, że opakowania oznaczone jako wolne od bisfenolu A zawierają również jego analogi. Okazuje się, że podobieństwo tych substancji jest na tyle duże, że również stanowią pewne zagrożenie dla dzikiej przyrody i zdrowia ludzi. Natalia Andujar wraz z pozostałymi naukowcami z Uniwersytetu w Grenadzie dokonali przeglądu informacji na temat analogów bisfenolu A.1 Czy hasło „BPA free” umieszczone na przedmiotach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w obliczu potencjalnych zagrożeń płynących ze stosowania jego analogów nie jest przereklamowanym sloganem? Autorzy skłaniają do refleksji nad problemem i wskazują na konieczność rozszerzenia przepisów dotyczących oceny bezpieczeństwa produktów na wszystkie związki z tej samej grupy chemicznej. Wyzwaniem jest więc opracowanie tworzyw, które będą całkowicie bezpieczne dla zdrowia oraz środowiska. W publikacji przedstawiono szereg skutków jakie mogą wywoływać analogi BPA. Czy pora już ostatecznie pożegnać się z plastikiem?
Zachęcamy do prześledzenia najnowszych badań naukowych jak również zapoznania się z artykułem na temat BPA, który pojawił się w numerze 21/2019 Współczesnej Dietetyki „Bisfenol A a ryzyko dla zdrowia w świetle aktualnych badań” (artykuł dostępny w całości)
Zmiany w żywieniu szpitalnym? Nowy projekt MZi
Żywieniu pacjentów w szpitalach towarzyszą skrajne emocje, a zawartość talerza podopiecznych szpitali budzi wiele wątpliwości w kontekście idei dostosowania diety do potrzeb pacjenta, często już nie indywidualnych, ale chociażby obejmujących główne problemy zdrowotne. Średnia stawka żywieniowa wynosi obecnie w szpitalach ok. 14 zł brutto.
czytaj dalej
Baton w diecie – suplement czy cheat meal?i
Weronika Strugała
Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.
czytaj dalej
Rodzina dziecka otyłego u dietetykai
Psycholog Magdalena Jarzębowska
Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.
czytaj dalej