menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 24/2019

Koncepcja karmienia terapeutycznego Human Touch, została stworzona przede wszystkim dla dzieci, a bodźcem do jej powstania były lalki terapeutyczne Original Empathy Dolls stworzone przez  Britt-Marie Egedius Jakobsson, wiedza neurologopedyczna oraz doświadczenie w pracy z dziećmi z wyzwaniami rozwojowymi.

okladka-24.png

Autorzy wydania

Monika Habik

m-jarzebowska.jpg

Psycholog

Magdalena Jarzębowska

Malgorzata-Cyran.jpg

Małgorzata Cyran

Zdjęcie (Kinga Falkiewicz)1.jpg

Kinga Falkiewicz

A-Cieplowska-167x167.png

Agnieszka Ciepłowska

M-Lewandowicz.jpg

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Klaudia Wiśniewska_dietetyk(1).jpg

Dietetyk kliniczny

Klaudia Wiśniewska

M-Siuba167x167.jpg

Dietetyk

Magdalena Siuba-Strzelińska

A-Falborska167x167.jpg

Dietetyk

Agnieszka Falborska

Diana Buzalska.jpg

Dietetyk

Diana Wolańska-Buzalska

d-rzadkwoska-167x167.jpg

Dietetyk

Daria Kotek

a-zyla.jpg

Dietetyka

Aleksandra Żyła-Pawlak

Karolina Karabin.jpg

Karolina Karabin

A-Kwasny167x167.jpg

Dietetyk

Adrian Kwaśny

A-Tomczyk167x167.jpg

Dietetyk kliniczny

Anna Tomczyk

M-Stelmasiak167x167.jpg

Immunolog

Marta Stelmasiak

W-Bartniczak.jpg

Weronika Strugała


AKTUALNOŚCI

Zmiany w żywieniu szpitalnym? Nowy projekt MZ

Żywieniu pacjentów w szpitalach towarzyszą skrajne emocje, a zawartość talerza podopiecznych szpitali budzi wiele wątpliwości w kontekście idei dostosowania diety do potrzeb pacjenta, często już nie indywidualnych, ale chociażby obejmujących główne problemy zdrowotne. Średnia stawka żywieniowa wynosi obecnie w szpitalach ok. 14 zł brutto. 

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

Zmiany w żywieniu szpitalnym? Nowy projekt MZ

Żywieniu pacjentów w szpitalach towarzyszą skrajne emocje, a zawartość talerza podopiecznych szpitali budzi wiele wątpliwości w kontekście idei dostosowania diety do potrzeb pacjenta, często już nie indywidualnych, ale chociażby obejmujących główne problemy zdrowotne. Średnia stawka żywieniowa wynosi obecnie w szpitalach ok. 14 zł brutto. 

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Rodzina dziecka otyłego u dietetyka

Psycholog Magdalena Jarzębowska

Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Rodzina dziecka otyłego u dietetyka

Psycholog Magdalena Jarzębowska

Article image

Kiedy do dietetyka przychodzi otyłe dziecko, przychodzi tak naprawdę cała jego rodzina. Z tego spostrzeżenia wynika bardzo ważna konkluzja – pracując z problemem otyłości specjalista, nie może koncentrować się na przyprowadzonym przez rodziców dziecku, ale od samego początku komunikować, że to rodzice są głównymi partnerami do rozmowy i działań terapeutycznych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Azotany w diecie sportowców

Dietetyk Agnieszka Falborska

Swoją popularność azotany zawdzięczają przede wszystkim sokowi z buraka, który szczególnie chętnie jest spożywany i promowany wśród biegaczy długodystansowych. Warto jednak przyjrzeć się tym związkom również w kontekście innych dyscyplin sportowych.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Azotany w diecie sportowców

Dietetyk Agnieszka Falborska

Article image

Swoją popularność azotany zawdzięczają przede wszystkim sokowi z buraka, który szczególnie chętnie jest spożywany i promowany wśród biegaczy długodystansowych. Warto jednak przyjrzeć się tym związkom również w kontekście innych dyscyplin sportowych.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zastosowanie diety bezglutenowej w leczeniu zaburzeń ze spektrum autyzmu – czy są podstawy naukowe do takiej terapii

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ang. Autism Spectrum Disorders, ASD) – to grupa zaburzeń neurorozwojowych charakteryzująca się upośledzeniem funkcji werbalnego i niewerbalnego komunikowania się, występowaniem powtarzalnych i stereotypowych zachowań, upośledzeniem w zakresie współżycia społecznego.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zastosowanie diety bezglutenowej w leczeniu zaburzeń ze spektrum autyzmu – czy są podstawy naukowe do takiej terapii

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Article image

Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ang. Autism Spectrum Disorders, ASD) – to grupa zaburzeń neurorozwojowych charakteryzująca się upośledzeniem funkcji werbalnego i niewerbalnego komunikowania się, występowaniem powtarzalnych i stereotypowych zachowań, upośledzeniem w zakresie współżycia społecznego.

Czytam więcej
Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Wpływ otyłości na nadciśnienie tętnicze

Dietetyk Adrian Kwaśny, Dietetyk kliniczny Anna Tomczyk

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia otyłość jest klasyfikowana jako stan, w którym występuje zwiększenie masy ciała spowodowane wzrostem ilości tkanki tłuszczowej1. Od 1975 r. do 2016 r. średnie BMI u dzieci, młodzieży i dorosłych zwiększyło się w sposób globalny2.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Wpływ otyłości na nadciśnienie tętnicze

Dietetyk Adrian Kwaśny, Dietetyk kliniczny Anna Tomczyk

Article image

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia otyłość jest klasyfikowana jako stan, w którym występuje zwiększenie masy ciała spowodowane wzrostem ilości tkanki tłuszczowej1. Od 1975 r. do 2016 r. średnie BMI u dzieci, młodzieży i dorosłych zwiększyło się w sposób globalny2.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w sterydoterapii

Agnieszka Ciepłowska

Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w sterydoterapii

Agnieszka Ciepłowska

Article image

Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Weronika Strugała

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Baton w diecie – suplement czy cheat meal?

Weronika Strugała

Article image

Określenie „baton” kojarzy się bezpośrednio z niedozwoloną, słodką i niezdrową przekąską. Internet jednak zasypany jest przepisami na ich wartościowe odpowiedniki. W odpowiedzi na potrzeby klientów, którzy chcą pogodzić szybkie tempo życia i zdrową zbilansowaną dietę, producenci żywności wprowadzili na rynek różnego rodzaju produkty, których zadaniem jest pogodzenie zaspokojenia ochoty na słodycze z modą na zdrowy styl życia.

Czytam więcej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

czytaj dalej

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Leczenie żywieniowe w chorobie Parkinsona

Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Article image

Choroba Parkinsona (ang. Parkinson’s disease; PD) inaczej drżączka poraźna, to druga pod względem rozpowszechnienia choroba neurodegeneracyjna na świecie. Choć nie istnieje dieta, która mogłaby bezpośrednio zapobiec rozwojowi parkinsonizmu, to wsparcie żywieniowe stanowi istotne uzupełnienie leczenia objawowego.

Czytam więcej