
Wraz z opublikowanymi w styczniu wynikami badań pojawiły się nowe doniesienia związane z piciem kawy. Czy są dobre wieści dla wielbicielek tego trunku?
Rak piersi jest częstą przyczyną śmierci wśród kobiet. Lepsze i bardziej dostępne badania, takie jak mammografia, USG piersi czy też oznaczenie markerów nowotworowych pozwalają na postawienie rozpoznania jeszcze we wczesnym stadium choroby, co doprowadziło do spadku umieralności w ostatnich dwóch dekadach. Prowadzone są również badania naukowe w celu poszukiwania produktów i składników odżywczych, które mogłyby przyczynić się do zmniejszenia ryzyka raka piersi.
Przeprowadzono analizę dotychczas pojawiających się wyników badań prospektywnych dotyczących wpływu spożywania kawy na obniżenie ryzyka raka piersi. Metaanaliza objęła 21 badań prospektywnych. Wyniki okazały się nieistotne statystycznie, jednak zauważono odwrotną zależność, gdy analizę ograniczono do grupy kobiet po menopauzie. Spożywanie 4 filiżanek kawy dziennie przyczyniło się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka piersi po menopauzie o 10%1.
Badania prospektywne obejmujące 49 022 kobiet szwedzkich, które w latach 1991-92 były w wieku 30-49 lat, częściowo potwierdzają wyniki metaanalizy. Zaobserwowano 1395 przypadków zachorowania na raka piersi w 2012. Zauważono, że kobiety spożywające 3 filiżanki kawy i więcej miały niższe ryzyko zachorowania niż ich koleżanki spożywające 1-2 filiżanek dziennie2.
Zbadano również związek między spożywaniem kawy a innymi nowotworami. W przesiewowym badaniu, do którego zakwalifikowano 97 334 osób, u 10 399 rozwinął się nowotwór. Było to 99 przypadków raka przełyku, 145 głowy i szyi, 136 żołądka, 162 jajnika, 106 tarczycy, 103 glejaka, 257 endometrium, 318 nerek i 398 pęcherza, 1703 piersi, 1137 płuc oraz 3037 prostaty. Ogólnie spożywanie kawy nie wiązało się z ryzykiem zachorowania na raka w sposób zależny od dawki. Pozytywne korzyści płynące ze spożywania kawy (>2 filiżanek dziennie) odnotowano w przypadku raka endometrium3.