
Dieta bogata w rośliny strączkowe może korzystnie oddziaływać na nasze zdrowie. Pojawiły się nowe doniesieni naukowe na temat ich wpływu na choroby nowotworowe.
Czy dieta o zwiększonej zawartości roślin strączkowych może przynosić wymierne korzyści dla naszego zdrowia? Przeprowadzono badania1 z udziałem 7216 osób starszych w wieku 55-80 lat z dużym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych zakwalifikowanych do PREvención con DIeta MEDiterránea study i postanowiono przeanalizować wpływ spożycia roślin strączkowych na ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów. W ciągu 6 lat odnotowano łącznie 425 zgonów w tym 103 z powodu chorób układu krwionośnego oraz 168 z powodu nowotworów. Pozostałe zgony były związane z innymi przyczynami.
Wyniki powyższych badań1 dowiodły, że w tym przypadku przy największym spożyciu roślin strączkowych ogółem ryzyko zgonu z powodu nowotworów było niższe o 49%, a największy wpływ wśród wszystkich rodzajów roślin strączkowych wykazała soczewica (37%).
Badanie PREDIMED głównie koncentrowało się na właściwościach diety śródziemnomorskiej. Porównywano również wpływ diety śródziemnomorskiej wzbogaconej o oliwę z oliwek, wzbogaconej o orzechy oraz kontrolnej o obniżonej zawartości tłuszczu na ryzyko poważnych incydentów sercowo-naczyniowych. Wykazano, że zarówno dieta zawierająca oliwę z oliwek jak i orzechy znacząco wpłynęła na ich obniżenie2. Nowotwory oraz choroby układu krwionośnego nadal stanowią najczęstszą przyczynę zgonów3, a wiele publikacji naukowych wskazuje na korzyści płynące ze stosowania diety śródziemnomorskiej w prewencji chorób układu krwionośnego.
Jeśli chodzi o rośliny strączkowe, to są one niezbędnym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Dodatkowo stanowią bardzo istotny składnik w przypadku fleksitarianizmu, który zakłada ograniczenie do niewielkiej ilości spożycia produktów mięsnych, zastępując je produktami roślinnymi.
Więcej na ten temat specyfiki diety śródziemnomorskiej pisaliśmy w ostatnim numerze "Współczesnej Dietetyki" - patrz tutaj, a także w numerach archiwalnych - patrz tutaj.