menu close arrow_back_ios person_add home

Pacjent z depresją. Jak efektywnie pracować z osobą z diagnozą zaburzeń nastroju?

Psycholog, psychodietetyk Małgorzata Jolanta Kaczyńska

PSYCHODIETETYKA

08-01-2018

15/2018

W języku codziennym używa się słowa „depresja” do opisania smutku i przygnębienia, jednak w psychiatrii terminem tym określa się konkretne zaburzenia nastroju wymagające leczenia i pomocy lekarskiej. Jak pracować dietetycznie z pacjentem, który informuje, że ma depresję?

Schematycznie myśli się o depresji w kategoriach smutku, przygnębienia, poczucia beznadziei i pustki, jakie odczuwają pacjenci. Jednak równie ważne jest doświadczane przez większość chorych poczucie utraty odczuwania przyjemności i dotychczasowych zainteresowań oraz zmniejszony poziom energii1, 2. Według klasyfikacji zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania ICD-103, aby stwierdzić występowanie epizodu depresyjnego, przez co najmniej dwa tygodnie muszą występować przynajmniej dwa z trzech poniższych objawów:

oraz dwa lub więcej spośród następujących objawów:

Jak widać, termin depresja rozumiany w sposób kliniczny odwołuje się do zespołu doświadczeń obejmującego nie tylko nastrój, ale także doświadczenia fizyczne, psychiczne i behawioralne. Zespół tych objawów determinuje długotrwały, poważny stan wpływający na wiele obszarów codziennego funkcjonowania chorego i wiążący się z istotną utratą jakości życia pacjentów i ich rodzin1.

W języku codziennym używa się słowa „depresja” do opisania smutku i przygnębienia, jednak w psychiatrii terminem tym określa się konkretne zaburzenia nastroju wymagające leczenia i pomocy lekarskiej. Jak pracować dietetycznie z pacjentem, który informuje, że ma depresję?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Małgorzata Jolanta Kaczyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Certyfikowany terapeuta motywujący Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej. Od 2010 r. jest członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Terapii Motywującej, pracuje w Ośrodku Interwencji Kryzysowej w Warszawie, prowadzi terapie indywidualne i grupowe, w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.