Roksana Środa, popularna dietetyk kliniczna, która na koncie ma kilka tysięcy sprzedanych ebooków poświęconych dietom, stworzyła „Praktyczny kurs SIBO”. To jeden z pierwszych takich kursów w Polsce – skierowany do pacjentów, a nie specjalistów. Podczas kursu Roksana Środa przeprowadzi uczestników przez wszystkie aspekty schorzenia. To projekt jedyny w swoim rodzaju – obejmuje część teoretyczną w postaci webinarów, ale też praktyczną, skupioną na konsultacjach
z uczestnikami, badaniu efektów i pomocy w formie gotowych planów dietetycznych.
Kurs wystartuje 24 kwietnia i potrwa aż 6 tygodni.
Tematy, które zostaną poruszone to m.in.:
- prawidłowa diagnostyka SIBO,
- SIBO, SIFO, IMO, IBS – czym są, jak je odróżniać,
- zasady skutecznej diety low fodmap,
- probiotyki, zioła i prokinetyki,
- jak poradzić sobie, gdy objawy powrócą.
„Skąd wziął się pomysł na taki kurs? Z kilku powodów. Po pierwsze – moi pacjenci doskonale wiedzą, że w każdej chwili mogą na mnie liczyć, a nasza współpraca w dużym stopniu opiera się na stałym kontakcie. Jednocześnie wiem, że problem z SIBO jest ogromny. Nie ma dnia, abym nie otrzymała pytania czy mogłabym przyjąć choć jedną dodatkową osobę i pomóc rozwiązać problemy jelitowe” – mówi Roksana Środa i dodaje – „Mój praktyczny kurs SIBO będzie świetną alternatywą dla współpracy indywidualnej.”
Do kursu można dołączać za pośrednictwem strony: https://majdiet.pl/product/praktyczny-kurs-sibo/.
Czasopismo Współczesna Dietetyka objęło projekt patronatem medialnym.
Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokóji
Książka Agaty Głydy – znanej w internecie jako @psycholog_na_diecie – to pozycja niezwykle potrzebna w dzisiejszych pełnych niepokoju i wyśrubowanych oczekiwań czasach. Łączy rzetelną wiedzę psychodietetyczną i psychologiczną, przekazując treści w niezwykle przyjazny i empatyczny sposób.
czytaj dalej
CUKRZYCA U DZIECIi
Cukrzyca jest schorzeniem cywilizacyjnym prowadzącym do znacznego pogorszenia poziomu życia chorych. Niestety, z roku na rok staje się coraz bardziej powszechna, m.in. ze względu na zły sposób żywienia oraz osiadły tryb życia. Najbardziej dokuczliwa odmiana choroby to cukrzyca typu 1, gdzie konieczna jest insulinoterapia. Ma ona podłoże autoimmunologiczne, co niestety wiąże się z możliwością wystąpienia nieodwracalnych zmian w funkcjonowaniu organizmu. Problem ten dotyka głównie dzieci, które wymagają ścisłej kontroli w codziennym funkcjonowaniu.
czytaj dalej
ŻYWIENIE CHORYCH NA NOWOTWORY GŁOWY I SZYIi
dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska
Nowotwory głowy i szyi są istotnym problemem klinicznym w Polsce i na świecie. Dotyczą grupy nowotworów narządów jamy ustnej, wargi, gardła, zatok obocznych nosa, jamy nosa, gruczołów ślinowych oraz ucha. Wśród nowotworów głowy i szyi najczęściej spotykanym typem histologicznym jest rak płaskonabłonkowy1. Leczenie nowotworów głowy i szyi obarczone jest wysoką toksycznością, w związku z czym interwencja żywieniowa jest nieodłącznym jej elementem.
czytaj dalej