menu close arrow_back_ios person_add home

Anna Wojtasik

Doktor technologii żywności i żywienia, specjalista z zakresu żywienia człowieka. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Adiunkt w Instytucie Żywności i Żywienia. Współrealizatorka projektów i programów, m.in. dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce, a także grantów dotyczących oceny żywienia i stanu odżywienia chorych na celiakię i opracowania klinicznych zaleceń w projektowaniu diet dla osób nietolerujących glutenu. Prowadzi działalność dydaktyczną na studiach podyplomowych oraz poradnictwo dietetyczne w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka.

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Bisfenol A a ryzyko dla zdrowia w świetle aktualnych badań

Szybki rozwój technologii wytwarzania plastikowych opakowań artykułów spożywczych, a także szerokie stosowanie różnego typu polimerów w innych wyrobach wzbudza zainteresowanie związkami używanymi lub powstającymi w trakcie ich produkcji. Do związków tych zalicza się bisfenol A (BPA), który wykorzystywany jest przy utwardzaniu tworzyw sztucznych. Wiele badań wskazuje na jego szkodliwy wpływ zarówno na organizm ludzki, jak i zwierzęcy. W pracy przedstawiono najnowsze poglądy dotyczące związku pomiędzy bisfenolem A a zdrowiem.

czytaj dalej