menu close arrow_back_ios person_add home

Opieka dietetyczna młodego piłkarza nożnego – opis przypadku

Młody sportowiec nie jest „miniwersją” dorosłego. Jego anatomia, fizjologia, zapotrzebowanie energetyczne na składniki odżywcze są odmienne z powodu nasilonego procesu wzrostu organizmu, a potrzeby energetyczne są nieproporcjonalnie duże do rozmiarów ciała. Niedożywienie może prowadzić do zwiększonego ryzyka kontuzji, pogorszonej regeneracji oraz nieosiągnięcia optymalnej gęstości mineralnej kości.

Piłka nożna jest najpopularniejszą dyscypliną sportową na świecie. Większość młodych osób ma lub miała w swoim życiu okres większego albo mniejszego zainteresowania grą w piłkę nożną, co spowodowało znaczny wzrost liczby szkółek piłkarskich w naszym kraju. Rodzice młodych zawodników, chcąc wychowywać swoje dzieci w duchu sportu oraz stworzyć dogodne warunki rozwoju psychomotorycznego, zwracają coraz większą uwagę nie tylko na aspekty związane z treningiem, lecz również z prawidłowym żywieniem.

Młody sportowiec nie jest „miniwersją” dorosłego. Jego anatomia, fizjologia, zapotrzebowanie energetyczne na składniki odżywcze są odmienne z powodu nasilonego procesu wzrostu organizmu, a potrzeby energetyczne są nieproporcjonalnie duże do rozmiarów ciała. Niedożywienie może prowadzić do zwiększonego ryzyka kontuzji, pogorszonej regeneracji oraz nieosiągnięcia optymalnej gęstości mineralnej kości.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Marcin Osowski

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk w „Praktyczna Strona Dietetyki” specjalizujący się w pracy z młodymi sportowcami. Od 2015 roku wykładowca akademicki SWSM w Katowicach. Autor publikacji w recenzowanych czasopismach polsko i anglojęzycznych oraz współautor książek z zakresu dietetyki.