Alkohol a treningi
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Prawdopodobny mechanizm polega na konkurencji pomiędzy jonami wodoru i wapnia o troponinę, co zmniejsza możliwość prawidłowej kurczliwości mięśni.
Wysoki poziom H+ może spowalniać produkcję energii poprzez zmniejszenie ilości kluczowych enzymów glikolitycznych, zmniejszać odnowę fosfokreatyny, zaburzać uwalnianie wapnia z retikulum endoplazmatycznego oraz zwiększać odczucie zmęczenia w trakcie wysiłku fizycznego1, 2.
W celu zmniejszenia poziomu zakwaszenia mięśni i odsunięcia odczucia zmęczenia coraz bardziej popularne wśród sportowców staje się stosowanie suplementów. Jednym z nich jest beta-alanina, która przez podniesienie poziomu karnozyny w mięśniach może zwiększać zdolności buforujące i opóźniać zmęczenie. Nawet niewielka poprawa wydolności staje się istotna w przypadku, gdy różnice pomiędzy zdobyciem złotego i srebrnego medalu wynoszą niekiedy zaledwie setne części sekundy3.
Karnozyna i beta-alanina
Karnozyna (beta-alanyl-L-histydyna) jest naturalnie występującym, zmagazynowanym w mięśniach szkieletowych dipeptydem syntetyzowanym z L-histydyny i beta-alaniny przy udziale syntetazy karnozyny. Karnozynaza, enzym rozkładający karnozynę, jest obecny w serum krwi i różnych tkankach organizmu, ale nie ma go w mięśniach szkieletowych3. U ludzi zawartość karnozyny wynosi 10−40 mmol/kg suchej masy ciała (średnio 20−30). Na poziom zmagazynowania karnozyny wpływa wiele czynników, takich jak: płeć (u mężczyzn więcej), rodzaj włókien mięśniowych (więcej we włóknach szybkokurczliwych), wiek (u starszych mniej) oraz zawartość karnozyny w pożywieniu4−6. Uważa się, że karnozyna spełnia rolę najefektywniejszego wewnątrzkomórkowego bufora protonów w mięśniach. Stanowi aż 40% pojemności buforującej mięśni u zwierząt i 7% u ludzi (jednak wymaga to dalszych szczegółowych badań). Atomy azotu na pierścieniu imidazolu mogą łatwo przyjmować protony w fizjologicznym pH i dlatego uważa się, że zdolności buforujące karnozyny są znacznie większe niż dwuwęglanów czy nieorganicznych fosforanów w trakcie wysiłku fizycznego. Potencjalna rola karnozyny nie ogranicza się jednak do zdolności buforujących. Może zachowywać się jak antyoksydant, wyszukując wolne rodniki, a tym samym redukując stres oksydacyjny, oraz ma zdolności chelatujące metale przejściowe. Dodatkowym potencjalnym efektem działania karnozyny może być zwiększanie wrażliwości włókien mięśniowych na wapń, co może mieć bezpośredni wpływ na pracę mięśni. Jednak ten mechanizm nie został jeszcze dobrze poznany u ludzi3.
Zakwaszenie mięśni (zwiększona produkcja pochodzących z kwasu mlekowego H+ we włóknach mięśniowych i tym samym spadek pH w mięśniach i we krwi) jest główną przyczyną zmęczenia w trakcie wysiłków beztlenowych o wysokiej intensywności.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Jaki wpływ na organizm, proces regeneracji i zdolności wysiłkowe sportowca ma alkohol?
Moim zdaniem wiele osób, również tych, które na co dzień zajmują się dietetyką, popełnia poważny błąd, tj. traktuje olej kokosowy jako świetne źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Obok powszechnie znanych zaburzeń, takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia. W artykule opisano nieklasyfikowane do tej pory jednostki związane z nieprawidłowymi wzorcami odżywiania się.