menu close arrow_back_ios person_add home

DIETETYKA SPORTOWA

Article image

Glicerol w sporcie

Dietetyk Agnieszka Falborska

01-02-2020

NR 27/2020

Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności. 

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Glicerol w sporcie

Dietetyk Agnieszka Falborska

Article image

Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności. 

Czytam więcej
Article image

Niedobory żelaza u sportowców

mgr Paulina Chrzan

01-02-2020

NR 27/2020

Niedobór żelaza jest stanem niezwykle często pojawiającym się zwłaszcza wśród kobiet czy też wegan i wegetarian. Szacuje się, iż problem ten dotyka ok. 25% światowej populacji.

czytaj dalej