menu person_add home

Współczesna Dietetyka | 27/2020

okladka-27.png

Autorzy wydania

A-Falborska167x167.jpg

Dietetyk

Agnieszka Falborska

P-Chrzan.jpg

mgr

Paulina Chrzan

A-Cieplowska-167x167.png

Agnieszka Ciepłowska

MartynaBoguslaw.jpg

mgr

Martyna Bogusław

J-Walasek.jpg

mgr

Joanna Walasek

Agnieszka Zdonek kopia.jpg

mgr

Agnieszka Zdonek

M-Goc.jpg

Małgorzata Goc

katarzyna-drews167x167.jpg

Dietetyk

Katarzyna Drews-Raczewska

A-Kwasny167x167.jpg

Dietetyk

Adrian Kwaśny

A-Tomczyk167x167.jpg

Dietetyk kliniczny

Anna Tomczyk

K-Korcala-167x167.jpg

Fizjoterapeuta

Kamil Korcala

Zdjęcie (Kinga Falkiewicz)1.jpg

Kinga Falkiewicz

mgr

Justyna Dębska

Zuzanna Szypowska


AKTUALNOŚCI

WITAMINA B6, MAGNEZ, ŻELAZO I MIEDŹ – NORMY W SUPLEMENTACH DIETY

Redakcja

Główny Inspektorat Sanitarny ustalił normy na zawartość witaminy B6, magnezu, żelaza i miedzi w suplementach diety. Jest to kontynuacja prac ustalania norm dla składników, i zamykają one listę ustalonych dotychczas dawek dobowych 21 witamin i minerałów. Wartości te zaczerpnięto z czterech uchwał z 13 grudnia 2019 roku. Zawartość witaminy B6 ustalono na maksymalnie 18 mg, magnezu na 400 mg dla dorosłych, w przypadku żelaza przyjęto 20 mg dla dorosłych i 30 mg dla kobiet ciężarnych. Dawkę miedzi w suplementach diety ustalono na maksymalnie 2 mg.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

V KONFERENCJA „ŻYWIENIE DZIECKA WCZORAJ I DZIŚ”

Redakcja

W tym roku warto zarezerwować czas w maju i wybrać się na konferencję dietetyczną do Krakowa. W dniach od 8–9 maja odbędzie się tam po raz kolejny konferencja poświęcona żywieniu dzieci. Tym razem tematyka będzie skupiona na roli mikrobioty w zdrowiu dziecka. Dzięki trzem sesjom tematycznym każdy specjalista żywienia dzieci znajdzie coś dla siebie. Do czynnego udziału organizatorzy zapraszają również koła naukowe. Wśród nurtujących tematów konferencji postaramy się rozstrzygnąć „Czy istnieje otyłość sarkopeniczna u dzieci?”, „Czy probiotyki mogą zaszkodzić?” oraz porozmawiamy o mikrobiocie heliakalnej. Cały program konferencji znajduje się na stronie https://szpitalzdrowia.pl/v-konferencja- -zywienie-dziecka-wczoraj-i-dzis/. Organizatorem jest Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie.

czytaj dalej

AKTUALNOŚCI

PSYCHIATRYCZNA MANIFESTACJA CELIAKII

Redakcja

Wiele już wiemy na temat samej diety bezglutenowej i celiakii. Istnieją już kryteria diagnozowania, znamy typowe objawy tej choroby. Wciąż jednak celiakia kryje się pod płaszczem objawów nietypowych i nieoczywistych, przez co pacjent często długo czeka na diagnozę. W nowym roku w czasopiśmie naukowym „Nutrients” ukazała się publikacja na temat psychiatrycznej manifestacji celiakii. Metaanaliza przedstawia dowody na powiązanie celiakii z depresją, zaburzeniami lękowymi, ADHD czy ASD. Problem obejmuje również zaburzenia odżywiania. Warto zapoznać się z publikacją, chociaż metaanaliza dotyczy jedynie 37 prac. Jest to kwestia przeprowadzenia większej ilości badań, jednak warto mieć na uwadze indywidualne podejście do pacjenta .

czytaj dalej
Article image

AKTUALNOŚCI

PRACA Z PACJENTEM KTÓRY MA PROBLEMY Z PODJADANIEM - 9-TYGODNIOWY PROGRAM "ASERTYWNE ODCHUDZANIE"

Praca z pacjentem który ma problem z podjadaniem, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością jest skomplikowana i wymaga działań zespołowych. Na pierwszym miejscu w takim zespole musi być dietetyk, który prowadzi merytorycznie cały proces – ustala kaloryczność posiłków czy zapotrzebowanie u pacjenta. Jednak doświadczenie uczy, że do zmiany szkodliwych nawyków konieczne jest też zrozumienie emocji samego pacjenta, podanie jego motywów do zmiany i wydobycie ich na „światło dzienne”. Jest to niezbędne do ustanowienia z pacjentem realistycznego celu, podzielenia go na mniejsze etapy, a po drodze nauczenie kontroli apetytu przez między innymi odróżnienie stopnia sytości i głodu. Specjalnie dla takich osób w Centrum Rozwoju w Gdańsku pod superwizją PTTPBDMiR powstał 9-tygodniowy program „Asertywne odchudzanie”. Dietetyk i terapeuta czasem z pomocą psychiatry czy innego lekarza pomaga pacjentowi zachęca i ocenia realistyczność wyznaczonego celu. Wśród pacjentów są często osoby, które już wielokrotnie próbowały poradzić sobie ze szkodliwymi nawykami i obciążone są smutkiem, złością i poczuciem winy. Ważnym akcentem w trakcie jego trwania jest akceptacja punktu widzenia uczestnika, który w każdej chwili może asertywnie powiedzieć: muszę odpocząć, potrzebuje przerwy, chcę zrobić krok w tył, żeby zweryfikować swoje cele czy motywy i nie musi to wcale oznaczać przerwania czy opóźnienia dojścia do sukcesu. W zespole siła – więcej o programie w kolejnym numerze „Współczesnej Dietetyki”.

czytaj dalej
Article image

AKTUALNOŚCI

IV OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA PAD JUŻ 18-19 KWIETNIA 2020 ROKU!

Redakcja

Serdecznie zapraszamy na czwartą już edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej PAD „Psychika a Dietetyka”, która odbędzie sie w Łodzi w dniach 18-19 kwietnia 2020 r.

Konferencja poświęcona jest tematyce psychologiczno-żywieniowej, związanej z zależnościami między odżywianiem a stanem psychicznym. Podzielona została na część wykładową (18 kwietnia) i warsztatową, zaplanowaną na kolejny dzień.

Podczas części wykładowej poruszone zostaną tematy dotyczące m.in. wpływu diety na nasz wiek epigenetyczny, zależności między mikrobiomem a wyborami żywieniowymi oraz edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami.

Udział w części warsztatowej konferencji umożliwi uczestnikom m.in. zdobycie wiedzy dotyczącej emocjonalnego jedzenia wśród dzieci, dialogu motywującego jako skutecznego narzędzia
w rozmowie z niezmotywowanym pacjentem oraz racjonalnego podejścia do zdrowego żywienia.

https://pad.eletive.pl

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Glicerol w sporcie

Dietetyk Agnieszka Falborska

Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności. 

czytaj dalej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Rola mikrobioty jelit a odporność u dzieci

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska

Infekcje dróg oddechowych u dzieci szkolnych, przedszkolnych i młodszych wynikają przede wszystkim z niedojrzałości układu odpornościowego i mogą wynosić średnio 6–8 epizodów na rok1. Ich nawrotowy charakter sprzyja poszukiwaniu przez rodziców sposobów zwiększenia odporności u dzieci.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Wpływ stosowania używek przez kobiety ciężarne na występowanie wad rozwojowych u płodu

mgr Joanna Walasek

Kobieta ciężarna powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni sposób odżywiania się, co ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży. Odpowiednio skomponowana dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w niezbędne składniki pokarmowe, sole mineralne i witaminy, które na drodze krążenia matczyno-płodowego dostają się do organizmu przyszłego dziecka, zapewniając mu optymalny rozwój.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Zalecenia żywieniowe w celiakii

mgr Joanna Walasek

Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Celiakia ponad dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, a zapadalność na tę chorobę mieści się w granicach 0,2–5,6%1.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wpływ żywienia na odporność

mgr Agnieszka Zdonek

Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Kokos i jego przetwory

Kinga Falkiewicz

Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to roślina o dużym znaczeniu gospodarczym uprawiana w krajach tropikalnych, głównie w Azji. Wszystkie jej części są użyteczne a owoce wykorzystuje się bezpośrednio lub pośrednio do produkcji żywności.

 

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Rodzaje, właściwości, zastosowanie mąk bezglutenowych

mgr Justyna Dębska

Mąki bezglutenowe są popularnym urozmaiceniem diety i mają większą wartość odżywczą niż mąka pszenna. Wypieki z tych mąk wyróżniają się większą kruchością, ograniczoną pulchnością, smakiem i zapachem typowym dla zbóż, z których pochodzą. Jednocześnie ponieważ pochodzą ze zbóż wolnych od szkodliwych frakcji prolamin są w pełni bezpieczne dla osób stosujących z przyczyn medycznych dietę bezglutenową.

 

czytaj dalej
Article image

SUPERFOODS

Dietetyczne właściwości olejów roślinnych

Zuzanna Szypowska

Tłuszcze obok białek i węglowodanów są jednym z podstawowych składników odżywczych. Stanowią niezbędne dla organizmu źródło energii, są nośnikami witamin w nich rozpuszczalnych: A, D, E, K oraz korzystnie wpływają na ich przyswajalność. Różnorodna funkcjonalność tłuszczów znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz przemyśle spożywczym.

 

czytaj dalej
Article image

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

Dieta w miażdżycy Przegląd aktualnych badań

Dietetyk Adrian Kwaśny, Dietetyk kliniczny Anna Tomczyk

Miażdżyca to choroba przewlekła obejmująca tętnice dużej i średniej wielkości, takie jak: aorta, tętnice wieńcowe, szyjne, nerkowe czy też biodrowe. W jej przebiegu dochodzi do gromadzenia się złogów w przestrzeniach między śródbłonkiem naczyniowym a warstwą mięśniową naczynia.

 

czytaj dalej