Z perspektywy dietetyki sprawa jest prosta. Tyjemy, ponieważ jemy za dużo. Aby schudnąć, wystarczy jeść mniej. Skoro to takie proste, to dlaczego jest takie trudne?
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Z perspektywy dietetyki sprawa jest prosta. Tyjemy, ponieważ jemy za dużo. Aby schudnąć, wystarczy jeść mniej. Skoro to takie proste, to dlaczego jest takie trudne?
Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.
Główny Inspektorat Sanitarny ustalił normy na zawartość witaminy B6, magnezu, żelaza i miedzi w suplementach diety. Jest to kontynuacja prac ustalania norm dla składników, i zamykają one listę ustalonych dotychczas dawek dobowych 21 witamin i minerałów. Wartości te zaczerpnięto z czterech uchwał z 13 grudnia 2019 roku. Zawartość witaminy B6 ustalono na maksymalnie 18 mg, magnezu na 400 mg dla dorosłych, w przypadku żelaza przyjęto 20 mg dla dorosłych i 30 mg dla kobiet ciężarnych. Dawkę miedzi w suplementach diety ustalono na maksymalnie 2 mg.
Glicerol jest trójwęglowym poliolem oraz jednym z najczęstszych alkoholi występujących w złożonych lipidach, takich jak trójglicerydy. Stanowi ich szkielet, do którego przyłączone są długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tym samym, jako składnik tłuszczów, naturalnie występuje w żywności.
Infekcje dróg oddechowych u dzieci szkolnych, przedszkolnych i młodszych wynikają przede wszystkim z niedojrzałości układu odpornościowego i mogą wynosić średnio 6–8 epizodów na rok1. Ich nawrotowy charakter sprzyja poszukiwaniu przez rodziców sposobów zwiększenia odporności u dzieci.
Kobieta ciężarna powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni sposób odżywiania się, co ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży. Odpowiednio skomponowana dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w niezbędne składniki pokarmowe, sole mineralne i witaminy, które na drodze krążenia matczyno-płodowego dostają się do organizmu przyszłego dziecka, zapewniając mu optymalny rozwój.
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
Z uwagi na zmieniające się trendy, postęp medycyny, coraz większą świadomość społeczeństwa, a także promowanie zdrowego stylu życia, stale poszerza się wiedza na temat pozytywnego wpływu aktywności fizycznej na ciało oraz psychikę.
Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to roślina o dużym znaczeniu gospodarczym uprawiana w krajach tropikalnych, głównie w Azji. Wszystkie jej części są użyteczne a owoce wykorzystuje się bezpośrednio lub pośrednio do produkcji żywności.
Miażdżyca to choroba przewlekła obejmująca tętnice dużej i średniej wielkości, takie jak: aorta, tętnice wieńcowe, szyjne, nerkowe czy też biodrowe. W jej przebiegu dochodzi do gromadzenia się złogów w przestrzeniach między śródbłonkiem naczyniowym a warstwą mięśniową naczynia.