Wielkość i wartość całego sektora suplementów z roku na rok wzrasta. Jedną z przyczyn tej tendencji mogą być mało restrykcyjne przepisy prawne regulujące wprowadzanie suplementów na rynek oraz ich późniejszy obrót. Może więc warto bliżej przyjrzeć się wymaganiom prawnym, jakie stawiane są suplementom diety, aby potem bardziej świadomie sięgnąć po kolejną witaminowa kapsułkę.
Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594): „suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych, lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego”. Oznacza to, że w przypadku niemożliwości stosowania wartościowej i zbilansowanej diety suplement może wspomagać wzmacnianie stanu zdrowia i utrzymanie homeostazy w organizmie, ale nie wykazuje właściwości leczniczych.
Suplementy diety dopuszczane są do obrotu przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Wystarczy powiadomić GIS o wprowadzeniu do obrotu suplementu i przedstawić projekt etykiety. Nie ma obowiązku wykonywania kontroli jakościowej, prowadzenia badań klinicznych (jak w przypadku produktów leczniczych), przedstawiania badań trwałości, badań interakcji z lekami W związku z brakiem nadzoru farmaceutycznego − nie ma monitoringu ewentualnych działań niepożądanych. Sama rejestracja suplementów diety jest prosta, mało kosztowna i trwa jedynie około roku. Na etykiecie należy umieścić wymagane oznakowania i suplement może zostać wprowadzony na rynek. Wymagania dotyczące treści znajdującej się na opakowaniach suplementów diety także nie są skomplikowane (w przeciwieństwie do produktów leczniczych).
Suplementy diety w ostatnich latach cieszą się bardzo dużą popularnością w społeczeństwie. Coraz częściej stosowane są jako zamienniki składników wartościowej i zbilansowanej diety, a nie tylko jako jej uzupełnienie.
dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.
czytaj dalej
Ewa Grabani
Coraz częściej spotykanym zaburzeniem gospodarki węglowodanowej jest hipoglikemia reaktywna. Czym jest? Jaka jest jej patogeneza? Jak ją leczyć?
czytaj dalej
Ewa Bulczak
Witamina D jest unikatowa ze względu na fakt, że jest syntetyzowana w skórze człowieka z prowitaminy D podczas ekspozycji ciała na światło słoneczne, a także dlatego, że wykazuje aktywne działanie − jak hormon (działanie plejotropowe).
czytaj dalej