
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
Częś artykułu pochodzi z pierwszego modułu (colorectal cancer) kursu e-learningowego "Englisz for Clinical Dietetics and Nutrition".
W ramach tej rubryki będziemy prezentować Państwu specjalistyczne słownictwo w zakresie wybranego tematu, materiał ćwiczeniowy oraz zadania utrwalające. Wkrótce udostęnione zostaną również materiały audio.
Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.
Risk factors (reading part 2)
CRC risk factors could be divided into two following groups: nonmodifiable and modifiable ones. Nonmodifiable risk factors, which are beyond patients' control, include age and heredity. Patients who had previously been diagnosed with colorectal adenomas (mostly benign tumors) are at high risk of developing the disease. However, when the adenoma is identified and removed prior to developing into the malignant stage, the risk of CRC potentiality decreases.
Częś artykułu pochodzi z pierwszego modułu (colorectal cancer) kursu e-learningowego "Englisz for Clinical Dietetics and Nutrition".
W ramach tej rubryki będziemy prezentować Państwu specjalistyczne słownictwo w zakresie wybranego tematu, materiał ćwiczeniowy oraz zadania utrwalające. Wkrótce udostęnione zostaną również materiały audio.
Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Czy spożywanie ciemnej czekolady i produktów zawierających kakao ma wpływ na funkcjonowanie neuropsychologiczne i zdrowie kardiowaskularne?
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.
Coraz częściej spotykanym zaburzeniem gospodarki węglowodanowej jest hipoglikemia reaktywna. Czym jest? Jaka jest jej patogeneza? Jak ją leczyć?