Żywienie w sportach zimowychi
Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.
Eksperci podkreślają, że warto od najmłodszych lat promować regularność posiłków oraz wpływać na prawidłowe preferencje smakowe. Jednak ze względu na obecny styl życia coraz bardziej popularne stają się przekąski. Stanowisko Zespołu Ekspertów z 2015 roku rekomenduje takie przekąski jak: świeże warzywa i owoce, mleczne produkty fermentowane, pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone owoce, a także orzechy1.
Orzechy włoskie wyróżniają się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz największą ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych spośród analizowanych produktów (badanie Kulik i wsp.)4. Wykazano również największe stężenie kwasów omega-3 (n-3) wśród badanych próbek. Może to sugerować działanie przeciwzapalne orzechów włoskich w organizmie człowieka4. Ze względu na dobrą jakość kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach włoskich mogą mieć one istotne znaczenie w profilaktyce dyslipidemii, chorób układu krążenia oraz cukrzycy5-8. Istotnym elementem w zapobieganiu wymienionym jednostkom chorobowym jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który w przypadku orzechów włoskich oscyluje w granicach 4,6:12. Tabela 2 przedstawia zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w orzechach włoskich w porównaniu z innymi gatunkami orzechów.
Rodzaj orzechów | Zawartość PUFA n-3 w 1 porcji orzechów (g/30 g) | % realizacji zalecanego dziennego zapotrzebowania na PUFA n-3 po spożyciu 30 g orzechów |
Włoskie | 1,87 | 7,3–1,8 |
Pistacjowe | 0,08 | 170–42,5 |
Brazylijskie | 0,05 | 4,5–1,1 |
Macadamia | 0,05 | 1,8–0,5 |
Piniowe | 0,05 | 4,5–1,1 |
Laskowe | 0,03 | 2,7–0,7 |
Nerkowca | 0,02 | 4,5–1,1 |
Orzechy włoskie nie powinny być uznawane jako dobre źródło kwasów EPA i DHA, gdyż spożycie 1 porcji realizuje tylko 0,5–1,8% dziennego zapotrzebowania na te składniki odżywcze4.
Mimo iż orzechy składają się w ponad 50% z tłuszczów, warto również zwrócić uwagę na pozostałe składniki odżywcze występujące w tym produkcie. Tabela 3 przedstawia skład orzechów włoskich.
Produkt | Energia (kcal) | Tłuszcze (g/100 g) | Białko (g/100 g) | Węglowodany (g/100 g) | Cukry proste (g/100 g) | Błonnik pokarmowy (g/100 g) |
Orzechy włoskie | 654 | 65,21 | 15,23 | 13,71 | 2,61 | 6,7 |
Orzechy są również dobrym źródłem białka, jednak nie jest ono białkiem pełnowartościowym i wymaga odpowiedniego zbilansowania pod względem aminokwasowym. Wskaźnik jakości białka w przypadku orzechów włoskich wynosi 58. Aminokwasem ograniczającym jest lizyna, dlatego też warto łączyć te produkty m.in. z dziczyzną, serami podpuszczkowymi twardymi oraz serem ricottą9.
Orzechy włoskie charakteryzują się największą zawartością potasu, a także fosforu. Poza tym są bogate w wapń oraz magnez. Dzięki bardzo niskiej zawartości sodu (2 mg/100 g) mogą być z powodzeniem wprowadzane do diety osób z nadciśnieniem tętniczym9.
Wszystkie orzechy są dobrym źródłem różnorodnych składników odżywczych, jednak największą ich zaletą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie zdecydowanie wyróżniają się jakością kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim proporcją kwasów omega-6 do omega-3. Dzięki temu zostały umieszczone na liście zatwierdzonych oświadczeń zdrowotnych EFSA: 30 g orzechów przyczynia się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych10. Skład orzechów włoskich może również sugerować ich wpływ na układ immunologiczny człowieka, jednak potrzeba więcej badań, aby móc potwierdzić tę tezę9.
Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.
Funkcją snu jest regeneracja po czasie czuwania oraz przygotowanie na następny okres czuwania, jednak dla sportowców sen jest również niezbędną częścią regeneracji po intensywnym treningu oraz przygotowania do kolejnej jednostki treningowej.
Czy geny mogą warunkować kluczowe dla sportu cechy, jak wytrzymałość, siła, czy motywacja? Okazuje się, że tak. Pomimo że na wyniki osiągane przez sportowców wpływa ogromna ilość czynników, w ostatnim czasie podnosi się rangę udziału podłoża genetycznego w kształtowaniu fenotypu sportowca.