Właściwości samej trawy zbadano jednak zdecydowanie później. Pierwsze doniesienia pochodzą z lat 30. XX wieku1.
W wyniku badań przeprowadzonych przez naukowca Charlesa F. Schnabela, który pracował nad mieszankami pasz dla zwierząt, zaobserwowano, że kury karmione mieszaniną, która zawierała dużą ilość trawy pszenicznej, były zdrowsze i bardziej produktywne w porównaniu z innymi kurami2. Dalsze badania, które powtarzano na innych gatunkach zwierząt, prowadziły do tych samych wniosków. Korzystne efekty zdrowotne wynikające ze spożycia trawy pszenicznej u zwierząt dały początek badaniom z udziałem ludzi. Na potrzeby badań i przemysłu spożywczego powstał sok wyciśnięty z trawy pszenicznej, z którego otrzymywany jest proszek. Obecnie produkt ten można spotkać również w postaci tabletek czy kapsułek3.
Wartości odżywcze
Trawa pszeniczna jest dobrym źródłem składników mineralnych. Zawiera znaczną ilość potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Jej skład wzbogaca również obecność witamin z grupy B, β-karotenu oraz witaminy C i E. Szczególną uwagę zwraca również obecność enzymów, takich jak: katalaza czy dysmutaza ponadtlenkowa, których jednym z podstawowych zadań jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych1. Ze względu na obecność wielu substancji o charakterze antyoksydacyjnym, ogólna aktywność przeciwutleniająca trawy pszenicznej znajduje się na wysokim poziomie. Trawa pszeniczna zawiera również w swoim składzie szereg aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych, oraz znaczną ilość chlorofilu, który stanowi nawet 70% produktu4.
Trawa pszeniczna pozyskiwana jest z pędów pszenicy (Triticum aestivum Linn), która uprawiana jest na świecie już od wieków. Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji, znanych jest ponad 20 jej różnych gatunków.
dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.
czytaj dalej
Ewa Grabani
Coraz częściej spotykanym zaburzeniem gospodarki węglowodanowej jest hipoglikemia reaktywna. Czym jest? Jaka jest jej patogeneza? Jak ją leczyć?
czytaj dalej
Ewa Bulczak
Witamina D jest unikatowa ze względu na fakt, że jest syntetyzowana w skórze człowieka z prowitaminy D podczas ekspozycji ciała na światło słoneczne, a także dlatego, że wykazuje aktywne działanie − jak hormon (działanie plejotropowe).
czytaj dalej