Monika Dudek-Palaczyk
Zaćma (tzw. katarakta) − to jednostka chorobowa, w której dochodzi do utraty zdolności przepuszczania i załamywania promieni świetlnych przez soczewkę oka, w konsekwencji czego wraz z wiekiem pogarsza się ostrość widzenia osoby dotkniętej tą chorobą, z możliwością wystąpienia w niektórych przypadkach całkowitej utraty wzroku. Ta degeneracyjna choroba oczu prowadzi do zmętnienia soczewki – substancje białkowe budujące jej włókna pod wpływem różnych czynników środowiska zabarwiają się na ciemno, ulegają postępującemu niszczeniu, w ostateczności prowadząc do zaburzeń przezierności, wzrostu ciśnienia osmotycznego i odwodnienia soczewki.
czytaj dalej
Patrycja Kłósek, Agnieszka Barchnicka
W ostatnich latach obserwuje się wzrost świadomości społeczeństwa dotyczący wpływu spożywanych pokarmów na stan zdrowia oraz samopoczucia. Szczególnie interesujący jest wpływ jakości żywności na patogenezę chorób nowotworowych. Chorzy na schorzenia onkologiczne coraz częściej korzystają z pomocy dietetyka w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu. Lekarze także kładą nacisk na dostosowanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia żywieniowego. Prawidłowo zbilansowana dieta zwiększa szanse przeżycia pacjenta, efektywność leczenia farmakologicznego i zmniejsza ryzyko powikłań.
czytaj dalej
dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.
czytaj dalej