Cukrzyca to choroba przewlekła o wysokiej światowej zachorowalności. Długotrwała hiperglikemia wywołana cukrzycą, stopniowo prowadzi do zaburzenia funkcjonowania i uszkodzenia wielu narządów, w tym nerek, oczu, naczyń krwionośnych, czy nerwów, zwiększając również ryzyko powikłań sercowo‑naczyniowych. Coraz więcej badań wskazuje na istotność diety bogatej w wielonienasycone kwasy omega‑3, które dzięki właściwościom przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i wspomagającym regulację profilu lipidowego, pomagają ustabilizować poziom glukozy oraz lipidów. Regularne spożycie tych kwasów może nie tylko spowalniać rozwój przewlekłych schorzeń, lecz także obniżać częstość powikłań i śmiertelność związaną z cukrzycą1,2.
Rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza kluczową rolę kwasów omega-3 w prewencji powikłań cukrzycy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antyoksydacyjnemu i kardioprotekcyjnemu, EPA i DHA stanowią istotny element strategii żywieniowej wspierającej redukcję ryzyka mikroi makroangiopatii u pacjentów diabetologicznych.
dr n. med. Karolina Krupa-Kotara
Lipedema* to przewlekła choroba tkanki tłuszczowej, często mylona z otyłością. Dotyka głównie kobiet i nie reaguje na tradycyjne diety. Dla dietetyków to ważne wyzwanie – właściwe rozpoznanie i podejście mogą znacząco poprawić jakość życia pacjentek.
* W piśmiennictwie, zarówno polskim, jak i zagranicznym, funkcjonuje wiele określeń tego schorzenia. Spotykane określenia to m.in.: lipodemia, lipoedema, lipedema, obrzęk tłuszczowy, zespół bolesnego tłuszczu, zespół tłuszczowych nóg, choroba tłuszczowa kobiet, pseudolymphoedema.
czytaj dalej
Dr n. med. Martyna Marciniak
Kamica żółciowa to częste schorzenie przewodu pokarmowego, które dotyka około 20% populacji w Polsce. Jej rozwój związany jest z wieloma czynnikami, w tym zaburzeniami składu i odpływu żółci, otyłością oraz niewłaściwą dietą. Coraz większy nacisk kładzie się na profilaktykę i leczenie zachowawcze, w tym modyfikację stylu życia i zastosowanie kwasu ursodeoksycholowego.
czytaj dalej
Dr n. rol. Magdalena Leonkiewicz
Olej z rokitnika, bogaty w kwas oleopalmitynowy (omega-7), zyskuje coraz większe znaczenie jako wsparcie w leczeniu zespołu suchego oka. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, regeneracyjnym i cytoprotekcyjnym wpływa korzystnie na funkcjonowanie gruczołów łzowych i przywracanie równowagi filmu łzowego.
czytaj dalej