menu close arrow_back_ios person_add home

Nowe spojrzenie na rolę diety w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

Z GABINETU DIETETYKA

01-09-2023

49/2023

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest procesem zapalnym, który może być umiejscowiony na dowolnym odcinku przewodu pokarmowego. Proces rozpoczyna się od uszkodzeń błony śluzowej i może stopniowo zajmować coraz głębsze warstwy ściany jelita, powodując powstawanie ropni, zwężeń i przetok (Jasyk i Paradowska 2008, WHO 2009, Wawryniuk i wsp. 2017). Odpowiednio dobrana metoda leczenia umożliwia opanowanie stanu zapalnego i przeciwdziałanie jego powstawaniu.

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest procesem zapalnym, który może być umiejscowiony na dowolnym odcinku przewodu pokarmowego. Proces rozpoczyna się od uszkodzeń błony śluzowej i może stopniowo zajmować coraz głębsze warstwy ściany jelita, powodując powstawanie ropni, zwężeń i przetok (Jasyk i Paradowska 2008, WHO 2009, Wawryniuk i wsp. 2017). Odpowiednio dobrana metoda leczenia umożliwia opanowanie stanu zapalnego i przeciwdziałanie jego powstawaniu.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Monika Bronkowska

CZYTAM ARTYKUŁY