menu close arrow_back_ios person_add home

Probiotyki w profilaktyce osteoporozy

Osteoporoza to przewlekła choroba szkieletu, w której dochodzi do pogorszenia jakości tkanki kostnej. Jej następstwem jest znacząco zwiększone ryzyko złamań. Najbardziej efektywną metodą walki z osteoporozą pozostaje wciąż profilaktyka, mająca na celu uzupełnienie substancji budulcowych dla kości już od najmłodszych lat.

Szczytową masę kostną człowiek buduje do końca drugiej dekady życia, głównie poprzez dietę bogatą m.in. w wapń, białko oraz witaminę D. Ważną rolę pełnią również inne składniki, jak witaminy A, C, witaminy z grupy B, a także wybrane mikroskładniki. Ich wykorzystanie wspomagane jest zdrowymi nawykami, m.in. aktywnością fizyczną i utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Przypuszcza się, że zarówno w przyswajalności, jak i w profilaktyce samej osteoporozy pomocna może być podaż probiotyków oraz prebiotyków. Pamiętać jednak należy, że po skończeniu drugiej dekady życia wszelkie działania dietetyczno- -suplementacyjne mają raczej charakter utrzymujący masę kostną na osiągniętym poziomie lub zminimalizowanie jej utraty.

PRZYCZYNY OSTEOPOROZY

Jak pokazują statystyki, na osteoporozę cierpi około 75 mln ludzi w Europie, USA i Japonii. W Polsce blisko 2,1 miliona osób boryka się z tym schorzeniem1,2. Według etiologii osteoporozy podzielić można na pierwotne, które są zdecydowanie częstsze (70% przypadków) oraz wtórne (dotyczy 30% pacjentów). Do osteoporoz pierwotnych należą osteoporozy młodzieńcze, pomenopauzalne i starcze. Wtórna osteoporoza jest natomiast konsekwencją stosowanych leków, zaburzeń genetycznych, a także może występować na tle endokrynologicznym2,3. Niezależnie od przyczyny osteoporozy, podaż składników budulcowych kości jest najważniejszym elementem profilaktyki i leczenia. Oprócz składników dietetycznych, których działanie jest w zakresie osteoporozy oczywiste, poszukuje się innych czynników wspomagających osoby borykające się z osteoporozą. Takimi składnikami są m.in. probiotyki oraz prebiotyki, które mogą modyfikować mikrobiotę człowieka.

WPŁYW MIKROBIOTY NA TKANKĘ KOSTNĄ

Badania nad związkiem pomiędzy mikrobiotą a układem kostnym u ludzi są bardzo obiecujące, jednak wymagają dalszych badań. Naukowcy starają się znaleźć mechanizmy, które wytłumaczą wpływ mikrobioty i szczepów probiotycznych na funkcjonowanie tkanki kostnej. Jedną z koncepcji badań było wykorzystanie myszy germ-free (pozbawionych mikrobioty). Na tej podstawie sformułowano teorie, według których mikrobiota jelitowa wpływa na kościec poprzez różne mechanizmy, m.in. absorpcję składników pokarmowych z jelit (np. wapnia i witamin), działanie układu immunologicznego – prawdopodobnie poprzez wpływ na różnicowanie komórek T lub też przez tzw. jelito przesiąkliwe (ang. leaky gut) poprzez translokacje składników przez nabłonek jelit. Inne koncepcje sugerują udział układu wydzielniczego, m.in. hormonów płciowych, serotoniny czy kortyzolu4. Serotonina to neuroprzekaźnik, którego intensywność syntezy jest determinowana przez mikrobiotę. Uważana jest ona za czynnik, który wpływa na masę kośćca, a spadek jej stężenia najprawdopodobniej powoduje zahamowanie procesu ubytku masy tkanki kostnej4. Innym mechanizmem wpływu mikrobioty na prewencję osteoporozy jest jej działanie na produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (np. bakterie Akkermansia muciniphila i Faecalibacterium prausnitzii) i obniżenie wartości pH w jelicie (np. przez działanie kwasu mlekowego), co sprzyja chociażby wchłanianiu wapnia5,6

Osteoporoza to przewlekła choroba szkieletu, w której dochodzi do pogorszenia jakości tkanki kostnej. Jej następstwem jest znacząco zwiększone ryzyko złamań. Najbardziej efektywną metodą walki z osteoporozą pozostaje wciąż profilaktyka, mająca na celu uzupełnienie substancji budulcowych dla kości już od najmłodszych lat.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Katarzyna Drews-Raczewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, absolwentka studiów magisterskich i licencjackich na UM w Poznaniu, absolwentka podyplomowych studiów Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie, ukończyła kurs Leczenia Żywieniowego Dla Członków Zespołów Żywieniowych (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego). Przez półtora roku pracowała jako konsultant ds. żywienia klinicznego. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także sportowcami i osobami ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Specjalistka w układaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent, w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.