menu close arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 29/2020

OKLADKA_WD_maj_2020.jpg


Article image

TEMAT NUMERU

Problemy zdrowotne i żywieniowe osób starszych ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej

Karolina Karabin

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2014 roku osoby w wieku powyżej 60 lat stanowiły około 22% populacji Polski. Liczba ta systematycznie rośnie, co powoduje, że coraz większa część populacji wymagać będzie specjalnej opieki diagnostycznej, lekarskiej i żywieniowej, gdyż z wiekiem spada wydajność wielu narządów i procesów fizjologicznych, a tym samym wzrasta liczba wielu przewlekłych chorób. W artykule zostaną omówione podstawowe badania laboratoryjne, jakie powinny być wykonywane u osób starszych, wraz ze specyfiką ich interpretacji. Ponadto zostaną uwzględnione wybrane problemy żywieniowe u osób starszych.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Problemy zdrowotne i żywieniowe osób starszych ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej

Karolina Karabin

Article image

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2014 roku osoby w wieku powyżej 60 lat stanowiły około 22% populacji Polski. Liczba ta systematycznie rośnie, co powoduje, że coraz większa część populacji wymagać będzie specjalnej opieki diagnostycznej, lekarskiej i żywieniowej, gdyż z wiekiem spada wydajność wielu narządów i procesów fizjologicznych, a tym samym wzrasta liczba wielu przewlekłych chorób. W artykule zostaną omówione podstawowe badania laboratoryjne, jakie powinny być wykonywane u osób starszych, wraz ze specyfiką ich interpretacji. Ponadto zostaną uwzględnione wybrane problemy żywieniowe u osób starszych.

Czytam więcej
Article image

PSYCHODIETETYKA

Wpływ mediów społecznościowych na wybory żywieniowe

Julia Bober

Na przestrzeni lat zyskujące coraz większą popularność pośród innych kanałów komunikacji media społecznościowe stały się dla wielu z nas źródłem wiedzy z zakresu zdrowia i stylu życia. Niektóre informacje zawarte w nich są, niestety, często skrótowe, przepełnione reklamą i przedstawione tylko za pomocą chwytliwych haseł. Czy mimo to niosą za sobą treść, która wpływa na zawartość i wygląd naszego talerza? Jaki wpływ na wybory żywieniowe zarówno dorosłych, jak i dzieci ma to, czym bombardują nas media społecznościowe?

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Wpływ mediów społecznościowych na wybory żywieniowe

Julia Bober

Article image

Na przestrzeni lat zyskujące coraz większą popularność pośród innych kanałów komunikacji media społecznościowe stały się dla wielu z nas źródłem wiedzy z zakresu zdrowia i stylu życia. Niektóre informacje zawarte w nich są, niestety, często skrótowe, przepełnione reklamą i przedstawione tylko za pomocą chwytliwych haseł. Czy mimo to niosą za sobą treść, która wpływa na zawartość i wygląd naszego talerza? Jaki wpływ na wybory żywieniowe zarówno dorosłych, jak i dzieci ma to, czym bombardują nas media społecznościowe?

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziecko z nadwagą, otyłością w gabinecie dietetyka

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk Aleksandra Ulatowska

Do gabinetu dietetyka coraz częściej zgłaszają się rodzice z dzieckiem mającym nadwagę lub otyłość. Rodzina mogła zostać skierowana przez lekarza, rodzice mogli być zaniepokojeni zmieniającym się wyglądem dziecka lub np. zauważyli, że dziecko jest wyśmiewane w szkole z powodu masy ciała. Na co zwrócić uwagę, pracując z dziećmi? Czy dzieci się odchudza, czy jedynie pracuje nad zmianą nawyków żywieniowych?

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziecko z nadwagą, otyłością w gabinecie dietetyka

Dietetyk, psycholog, psychodietetyk Aleksandra Ulatowska

Article image

Do gabinetu dietetyka coraz częściej zgłaszają się rodzice z dzieckiem mającym nadwagę lub otyłość. Rodzina mogła zostać skierowana przez lekarza, rodzice mogli być zaniepokojeni zmieniającym się wyglądem dziecka lub np. zauważyli, że dziecko jest wyśmiewane w szkole z powodu masy ciała. Na co zwrócić uwagę, pracując z dziećmi? Czy dzieci się odchudza, czy jedynie pracuje nad zmianą nawyków żywieniowych?

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Postępowanie dietetyczne w przypadku alergii na białka mleka krowiego w aspekcie reakcji krzyżowych

mgr Monika Maćków

Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących alergii wśród małych dzieci. Obecność białek mleka krowiego w wielu produktach spożywczych sprawia, iż dieta dziecka z alergią zostaje pozbawiona wielu składników, co może doprowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju młodego organizmu. W takim wypadku zaleca się wdrożenie diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu produktów zawierających białka mleka krowiego (BMK) oraz jednoczesnym zastąpieniu ich innymi produktami o podobnej wartości odżywczej.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Postępowanie dietetyczne w przypadku alergii na białka mleka krowiego w aspekcie reakcji krzyżowych

mgr Monika Maćków

Article image

Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących alergii wśród małych dzieci. Obecność białek mleka krowiego w wielu produktach spożywczych sprawia, iż dieta dziecka z alergią zostaje pozbawiona wielu składników, co może doprowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju młodego organizmu. W takim wypadku zaleca się wdrożenie diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu produktów zawierających białka mleka krowiego (BMK) oraz jednoczesnym zastąpieniu ich innymi produktami o podobnej wartości odżywczej.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

Nutriepigenetyka: jak dieta może wpływać na nasz wiek epigenetyczny?

dr inż. Agnieszka Kaufman-Szymczyk, Wiktoria Kaczmarek, dr hab. n. med. Katarzyna Lubecka

Nutriepigenetyka (ang. nutritional epigenetics, nutriepigenetics) to dziedzina nauki zajmująca się badaniem wywołanych dietą modyfikacji epigenetycznych, które zmieniają strukturę chromatyny i funkcje genów, prowadząc do długoterminowych efektów zdrowotnych. Dokładne poznanie zależności między składnikami żywności a naszym kodem epigenetycznym niesie ze sobą ogromne możliwości i nadzieje w zakresie chemoprewencji wielu schorzeń.

czytaj dalej

NUTRIGENETYKA

Nutriepigenetyka: jak dieta może wpływać na nasz wiek epigenetyczny?

dr inż. Agnieszka Kaufman-Szymczyk, Wiktoria Kaczmarek, dr hab. n. med. Katarzyna Lubecka

Article image

Nutriepigenetyka (ang. nutritional epigenetics, nutriepigenetics) to dziedzina nauki zajmująca się badaniem wywołanych dietą modyfikacji epigenetycznych, które zmieniają strukturę chromatyny i funkcje genów, prowadząc do długoterminowych efektów zdrowotnych. Dokładne poznanie zależności między składnikami żywności a naszym kodem epigenetycznym niesie ze sobą ogromne możliwości i nadzieje w zakresie chemoprewencji wielu schorzeń.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Probiotyki w profilaktyce osteoporozy

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska

Article image

Osteoporoza to przewlekła choroba szkieletu, w której dochodzi do pogorszenia jakości tkanki kostnej. Jej następstwem jest znacząco zwiększone ryzyko złamań. Najbardziej efektywną metodą walki z osteoporozą pozostaje wciąż profilaktyka, mająca na celu uzupełnienie substancji budulcowych dla kości już od najmłodszych lat.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Olej rzepakowy bez glifosatu

Bożena Morzycka

W marcu i kwietniu 2020 r. przeprowadzono badania oleju rzepakowego, które jednoznacznie wskazały, że pozostałości tego pestycydu nie są obecne w najczęściej spożywanym w naszym kraju oleju. Przebadano różne marki olejów rzepakowych w dwóch niezależnych laboratoriach i w żadnej z badanych prób nie wykryto glifosatu.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Olej rzepakowy bez glifosatu

Bożena Morzycka

Article image

W marcu i kwietniu 2020 r. przeprowadzono badania oleju rzepakowego, które jednoznacznie wskazały, że pozostałości tego pestycydu nie są obecne w najczęściej spożywanym w naszym kraju oleju. Przebadano różne marki olejów rzepakowych w dwóch niezależnych laboratoriach i w żadnej z badanych prób nie wykryto glifosatu.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Polskie złoto – dlaczego olej rzepakowy jest ważnym elementem diety

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Podróżując obecnie po Polsce, można podziwiać pola pięknych żółtych kwiatów. To właśnie rzepak – surowiec do produkcji oleju, który dzięki swoim właściwościom zasługuje na miano „polskiego złota”. Olej rzepakowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych bioaktywnych składników o korzystnym wpływie na zdrowie, dlatego warto włączyć go na stałe do swojej diety.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Polskie złoto – dlaczego olej rzepakowy jest ważnym elementem diety

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Article image

Podróżując obecnie po Polsce, można podziwiać pola pięknych żółtych kwiatów. To właśnie rzepak – surowiec do produkcji oleju, który dzięki swoim właściwościom zasługuje na miano „polskiego złota”. Olej rzepakowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych bioaktywnych składników o korzystnym wpływie na zdrowie, dlatego warto włączyć go na stałe do swojej diety.

Czytam więcej
Article image

Warto wiedzieć

Jak wyeliminować niedobory żywieniowe w diecie kobiet ciężarnych i karmiących

mgr Joanna Walasek

Stan odżywienia kobiety w okresie przedkoncepcyjnym oraz sposób żywienia w trakcie ciąży odgrywa nadrzędną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży. Odpowiednio zróżnicowana i zbilansowana dieta kobiety ma wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozwoju płodu, zmniejszając tym samym możliwość wystąpienia chorób cywilizacyjnych w wieku późniejszym dziecka. W okresie tym zmienia się zapotrzebowanie organizmu przyszłej mamy na energię, płyny, składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne1.

czytaj dalej

Warto wiedzieć

Jak wyeliminować niedobory żywieniowe w diecie kobiet ciężarnych i karmiących

mgr Joanna Walasek

Article image

Stan odżywienia kobiety w okresie przedkoncepcyjnym oraz sposób żywienia w trakcie ciąży odgrywa nadrzędną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży. Odpowiednio zróżnicowana i zbilansowana dieta kobiety ma wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozwoju płodu, zmniejszając tym samym możliwość wystąpienia chorób cywilizacyjnych w wieku późniejszym dziecka. W okresie tym zmienia się zapotrzebowanie organizmu przyszłej mamy na energię, płyny, składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne1.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Strategie postępowania dietetycznego oraz rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, mgr Zuzanna Baraniak

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) jest zaburzeniem o charakterze czynnościowym. Najczęściej związany jest z przewlekłym występowaniem niespecyficznych problemów ze strony przewodu pokarmowego. U wielu pacjentów z diagnozą IBS zauważa się powiązanie objawów gastrycznych z obniżonym stanem psychicznym, w tym stanami depresyjnymi. Te z kolei mogą korelować ze zmianami organicznymi w zakresie składu mikrobioty jelitowej. Występowanie IBS w populacji ogólnej wynosi około 3−25%1 i znacznie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Objawia się między innymi biegunkami, zaparciami (lub ich naprzemiennym występowaniem), a także innymi symptomami, jak np. wzdęcia czy bóle brzucha

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Strategie postępowania dietetycznego oraz rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, mgr Zuzanna Baraniak

Article image

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) jest zaburzeniem o charakterze czynnościowym. Najczęściej związany jest z przewlekłym występowaniem niespecyficznych problemów ze strony przewodu pokarmowego. U wielu pacjentów z diagnozą IBS zauważa się powiązanie objawów gastrycznych z obniżonym stanem psychicznym, w tym stanami depresyjnymi. Te z kolei mogą korelować ze zmianami organicznymi w zakresie składu mikrobioty jelitowej. Występowanie IBS w populacji ogólnej wynosi około 3−25%1 i znacznie częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Objawia się między innymi biegunkami, zaparciami (lub ich naprzemiennym występowaniem), a także innymi symptomami, jak np. wzdęcia czy bóle brzucha

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Odpowiednia dieta, kondycjonowanie jelit i właściwa probiotykoterapia wsparciem żywieniowym u osób starszych

Dietetyk Daria Kotek, dr n. med. Mirosława Gałęcka

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jego przebieg może być modyfikowany przez wiele czynników, takich jak: odżywianie, styl życia czy stres. Istnieje zależność pomiędzy sposobem żywienia a długością oraz jakością życia. W populacji osób starszych najczęściej występującymi schorzeniami są choroby układu krążenia, stawów, kręgosłupa oraz wątroby. Innymi dolegliwościami, które równie często występują u osób starszych, są: zaparcia, wzdęcia, inne problemy żołądkowo-jelitowe oraz zaburzenia metaboliczne. Dodatkowymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia jest nadwaga i otyłość. Podstawą we wsparciu leczenia tych wszystkich jednostek chorobowych oraz dolegliwości z nimi związanych jest dietoterapia1.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Odpowiednia dieta, kondycjonowanie jelit i właściwa probiotykoterapia wsparciem żywieniowym u osób starszych

Dietetyk Daria Kotek, dr n. med. Mirosława Gałęcka

Article image

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jego przebieg może być modyfikowany przez wiele czynników, takich jak: odżywianie, styl życia czy stres. Istnieje zależność pomiędzy sposobem żywienia a długością oraz jakością życia. W populacji osób starszych najczęściej występującymi schorzeniami są choroby układu krążenia, stawów, kręgosłupa oraz wątroby. Innymi dolegliwościami, które równie często występują u osób starszych, są: zaparcia, wzdęcia, inne problemy żołądkowo-jelitowe oraz zaburzenia metaboliczne. Dodatkowymi czynnikami ryzyka ich wystąpienia jest nadwaga i otyłość. Podstawą we wsparciu leczenia tych wszystkich jednostek chorobowych oraz dolegliwości z nimi związanych jest dietoterapia1.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu

Dietetyk Daria Kotek

Błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowią miejsce kontaktu naszego organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, dlatego też są szczególnie narażone na wpływ negatywnych czynników zewnętrznych, w tym toksyn, zanieczyszczeń, mikroorganizmów, łącznie z drobnoustrojami chorobotwórczymi1. Zatem muszą istnieć struktury i mechanizmy tworzące barierę chroniącą wrażliwe środowisko wewnętrzne przed substancjami potencjalnie szkodliwymi dostarczanymi z otoczenia.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu

Dietetyk Daria Kotek

Article image

Błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowią miejsce kontaktu naszego organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, dlatego też są szczególnie narażone na wpływ negatywnych czynników zewnętrznych, w tym toksyn, zanieczyszczeń, mikroorganizmów, łącznie z drobnoustrojami chorobotwórczymi1. Zatem muszą istnieć struktury i mechanizmy tworzące barierę chroniącą wrażliwe środowisko wewnętrzne przed substancjami potencjalnie szkodliwymi dostarczanymi z otoczenia.

Czytam więcej
Article image

DODATEK SPECJALNY

Rola mikrobioty jelitowej w chorobie Leśniowskiego- -Crohna

Dietetyk Daria Kotek

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD, ang. Crohn’s disease) należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease) o niewyjaśnionej etiologii. Diagnozowana jest u osób w różnym okresie życia, najczęściej pojawia się w wieku 15–25 lat2. Częstsze występowanie można zaobserwować u ludzi rasy białej niż czarnej. Choroba ta dominuje w wysoko rozwiniętych miastach Europy Zachodnio-Północnej, głównie w krajach skandynawskich oraz anglosaskich3.

czytaj dalej

DODATEK SPECJALNY

Rola mikrobioty jelitowej w chorobie Leśniowskiego- -Crohna

Dietetyk Daria Kotek

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD, ang. Crohn’s disease) należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease) o niewyjaśnionej etiologii. Diagnozowana jest u osób w różnym okresie życia, najczęściej pojawia się w wieku 15–25 lat2. Częstsze występowanie można zaobserwować u ludzi rasy białej niż czarnej. Choroba ta dominuje w wysoko rozwiniętych miastach Europy Zachodnio-Północnej, głównie w krajach skandynawskich oraz anglosaskich3.

Czytam więcej
Article image

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Dieta roślinna w sporcie

Dietetyk Agnieszka Falborska

Scotta Jurka z dużą dozą pewności można nazwać ikoną diety roślinnej w sporcie. Ten ultramaratończyk dwukrotnie wygrał uchodzący za najtrudniejszy bieg na świecie Badwater Ultramarathon. Rozgrywany on jest na trasie 217 km i wiedzie przez Dolinę Śmierci, w której temperatura potrafi przekraczać nawet 50 stopni Celsjusza. To jego książka inspirowała i wciąż inspiruje wielu sportowców (zwłaszcza biegaczy), do spróbowania diety roślinnej, z której stosowaniem Jurek łączył swoje ogromne sukcesy. To, czy są ku temu podstawy, przeanalizujemy w niniejszym artykule.

czytaj dalej

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Dieta roślinna w sporcie

Dietetyk Agnieszka Falborska

Article image

Scotta Jurka z dużą dozą pewności można nazwać ikoną diety roślinnej w sporcie. Ten ultramaratończyk dwukrotnie wygrał uchodzący za najtrudniejszy bieg na świecie Badwater Ultramarathon. Rozgrywany on jest na trasie 217 km i wiedzie przez Dolinę Śmierci, w której temperatura potrafi przekraczać nawet 50 stopni Celsjusza. To jego książka inspirowała i wciąż inspiruje wielu sportowców (zwłaszcza biegaczy), do spróbowania diety roślinnej, z której stosowaniem Jurek łączył swoje ogromne sukcesy. To, czy są ku temu podstawy, przeanalizujemy w niniejszym artykule.

Czytam więcej
Article image

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Problemy żołądkowo-jelitowe a biegi długodystansowe

mgr Paulina Chrzan

Bieganie od jakiegoś czasu stało się niezwykle popularną dyscypliną. W związku z tym zjawiskiem równie dużym zainteresowaniem cieszą się maratony, a ich uczestników z roku na rok jest coraz więcej. Poza skutkami zdrowotnymi zwiększonej aktywności, oczywiście pozytywnymi, wśród niektórych uczestników zaczęto zauważać nieprzyjemne symptomy. Jedną z takich dolegliwości okazują się te ze strony układu pokarmowego.

czytaj dalej

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Problemy żołądkowo-jelitowe a biegi długodystansowe

mgr Paulina Chrzan

Article image

Bieganie od jakiegoś czasu stało się niezwykle popularną dyscypliną. W związku z tym zjawiskiem równie dużym zainteresowaniem cieszą się maratony, a ich uczestników z roku na rok jest coraz więcej. Poza skutkami zdrowotnymi zwiększonej aktywności, oczywiście pozytywnymi, wśród niektórych uczestników zaczęto zauważać nieprzyjemne symptomy. Jedną z takich dolegliwości okazują się te ze strony układu pokarmowego.

Czytam więcej