menu close arrow_back_ios person_add home

Witamina D. Znaczenie dla wybranych układów i narządów, zaktualizowane wytyczne suplementacji

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

PODSTAWOWE INFORMACJE

Witamina D znana jest przede wszystkim z jej plejotropowego, czyli wszechstronnego działania, ale niestety również z powszechnego niedoboru w polskim społeczeństwie. Odkrycie receptora witaminy D w większości ludzkich komórek sugeruje jej rolę w wielu różnych układach i narządach organizmu.

Witamina D razem z A, E i K należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W praktyce oznacza to przede wszystkim, że mogą się one kumulować w organizmie, jeśli będą występować w nadmiarze, co z kolei może nieść za sobą negatywne konsekwencje zdrowotne. Są magazynowane głównie w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Nie wydalamy ich razem z moczem tak jak ma to miejsce w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamin z grupy B czy witaminy C). Ponadto witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą się prawidłowo przyswajać tylko w obecności właśnie tych makroskładników, czyli tłuszczów.

Rozróżniamy:

W artykule postaramy się przekazać najistotniejsze informacje na temat tej niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy. Poruszymy kwestię zastosowania witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego, ale także jej roli w układzie odpornościowym i układzie krążenia. Odpowiemy na pytania dotyczące zalecanego spożycia i odpowiedniej suplementacji.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Oliwia Pietrasińska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Członkini zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, gdzie pracuje z osobami pragnącymi zmienić swoje nawyki żywieniowe, z pacjentami z nadwagą, otyłością, zaburzeniami odżywiania, stosującymi dietę bezglutenową, roślinną (wegetariańską i wegańską) oraz z pacjentami z zaburzeniami gospodarki hormonalnej i nietolerancjami pokarmowymi.