menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Olej rzepakowy w diecie seniora

Starzejące się społeczeństwo Polski stawia przed systemem zdrowotnym liczne wyzwania, w tym konieczność opracowania skutecznych strategii żywieniowych dla osób starszych. W kontekście powszechnego występowania chorób dietozależnych w tej grupie wiekowej, olej rzepakowy, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz witaminy E, może stanowić cenny element prewencji wielu chorób i schorzeń.

Polska należy do grupy krajów o starzejącym się społeczeństwie, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na istotność żywienia osób starszych. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2023 roku osoby starsze w wieku 60 lat lub więcej stanowiły nieco ponad 23% zbiorowości)1. Dane z 2019 podsumowujące stan zdrowia Polaków wskazują, że osoby starsze cechowały się wysokim wskaźnikiem chorób układu krążenia, gdzie odsetek osób zmagających się z nadciśnieniem wynosił od 50% wśród osób w wieku 60–69 lat do 69% w grupie osób w wieku 80 lat lub starszych. Prócz zaburzeń ciśnienia tętniczego duży odsetek seniorów zgłaszał także występowanie cukrzycy, a także wysoki poziom lipidów we krwi2. Ze względu na częstość występowania chorób dietozależnych wśród seniorów oraz fizjologicznie zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne należy dokładnie planować dania oraz dobór w nich produktów. Uwagę należy zwrócić na podaż tłuszczu z odpowiednich źródeł. To właśnie one znajdują się na samym szczycie piramidy żywieniowej oraz cechują się najwyższą energetycznością, dlatego należy je rozważnie dobierać. Na szczególną uwagę zasługuje olej rzepakowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także obecnością fitosteroli2. Ponadto jest stosunkowo tani w porównaniu do innych olei, co z pewnością jest dużym plusem dla seniorów, którzy często mają ograniczone możliwości finansowe.

Starzejące się społeczeństwo Polski stawia przed systemem zdrowotnym liczne wyzwania, w tym konieczność opracowania skutecznych strategii żywieniowych dla osób starszych. W kontekście powszechnego występowania chorób dietozależnych w tej grupie wiekowej, olej rzepakowy, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli oraz witaminy E, może stanowić cenny element prewencji wielu chorób i schorzeń.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk praktyk oraz doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Głównie zajmuje się dietoterapią w zaburzeniach hormonalnych, oraz dietoterapią chorób tarczycy, a także żywieniem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Prowadząca licznych warsztatów edukacyjnych i kulinarnych.   

mgr Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Właściciel Poradni Dietetycznej "Na Wagę Zdrowia" w Lublinie oraz firmy szkoleniowe EduNutrica.pl. Specjalizuje się w żywieniu sportowców oraz dietoterapii chorób dietozależnych. Czynny sportowiec oraz instruktor sportów walki. Pasjonat kawy, członek Specialty Coffee Association.


Czytaj więcej