menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Paula Grdeń

Doktorantka Szkoły Doktorskiej "Produkcja żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych" na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk kliniczny w Poradni Dietetycznej Na Wagę Zdrowia w Lublinie specjalizująca się w zaburzeniach miesiączkowania i wspomaganiu leczenia niepłodności. Współzałożycielka firmy szkoleniowej EduNutrica.pl.

Article image

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

czytaj dalej

Błonnik pokarmowy jako element zdrowej diety

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.

Czytam więcej
Article image

Dieta a narząd wzroku

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

czytaj dalej

Dieta a narząd wzroku

mgr Paula Grdeń

Article image

Wzrok to jeden z najważniejszych zmysłów, jakie ma człowiek. Dzięki niemu możliwe jest odbieranie i analizowanie bodźców z otoczenia. Prawidłowe widzenie daje duże poczucie bezpieczeństwa oraz umożliwia i ułatwia odnajdowanie się w przestrzeni. Tak jak w przypadku innych narządów, tak i w przypadku narządu wzroku możliwe jest wsparcie jego pracy poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę oraz indywidualnie dobraną suplementację.

Czytam więcej
Article image

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

czytaj dalej

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

mgr Paula Grdeń

Article image

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

Czytam więcej
Article image

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

czytaj dalej

Korzyści zdrowotne płynące z superfoods

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Superfoods to temat, który w dalszym ciągu cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, ale także wśród firm zajmujących się produkcją suplementów diety oraz produktów spożywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Grupa produktów, jaką są superfoods ciągle rośnie, gdyż w wyniku coraz to nowych badań zaliczane są do niej kolejne produkty mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. W grupie superfoods znaleźć można zarówno produkty pochodzące z Polski, jak i te z krajów egzotycznych.

Czytam więcej
Article image

Łagodzenie dolegliwości w endometriozie

Endometrioza to podstępna i bolesna choroba, która diagnozowana jest u coraz większej liczby kobiet. Choroba ta definiowana jest jako przewlekły stan zapalny, który charakteryzuje się obecnością tkanki podobnej do endometrium poza macicą1-2. W związku z różnym nieprawidłowym umiejscowieniem tkanki endometrium opisano trzy typy endometriozy: otrzewnową, jajnikową i postać głęboko naciekającą3. U kobiet ze zdiagnozowaną endometriozą tkankę endometrium można zlokalizować także w wielu odległych od narządów rodnych miejscach, np. w wątrobie, płucach, oku czy nawet w mózgu. Za wzrost tkanki endometrium odpowiedzialny jest jeden z hormonów płciowych – estrogen. To między innymi z tego względu endometrioza najczęściej diagnozowana jest u kobiet w wieku rozrodczym2,4.

czytaj dalej

Łagodzenie dolegliwości w endometriozie

mgr Paula Grdeń

Article image

Endometrioza to podstępna i bolesna choroba, która diagnozowana jest u coraz większej liczby kobiet. Choroba ta definiowana jest jako przewlekły stan zapalny, który charakteryzuje się obecnością tkanki podobnej do endometrium poza macicą1-2. W związku z różnym nieprawidłowym umiejscowieniem tkanki endometrium opisano trzy typy endometriozy: otrzewnową, jajnikową i postać głęboko naciekającą3. U kobiet ze zdiagnozowaną endometriozą tkankę endometrium można zlokalizować także w wielu odległych od narządów rodnych miejscach, np. w wątrobie, płucach, oku czy nawet w mózgu. Za wzrost tkanki endometrium odpowiedzialny jest jeden z hormonów płciowych – estrogen. To między innymi z tego względu endometrioza najczęściej diagnozowana jest u kobiet w wieku rozrodczym2,4.

Czytam więcej
Article image

Oleje w diecie seniorów

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

czytaj dalej

Oleje w diecie seniorów

mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń

Article image

Tłuszcze to jeden ze składników pożywienia, wśród których krąży najwięcej kontrowersyjnych informacji, przez co często obwiniane są o powodowanie niechcianych przyrostów masy ciała. Prawdą jest, że tłuszcze dostarczają najwięcej kalorii spośród wszystkich makroskładników, ale nie oznacza to, że są głównym winowajcą nadwagi i otyłości wśród społeczeństwa. Jedno jest pewne, tłuszcze należą do składników niezmiernie ważnych w diecie człowieka, jednak należy zwrócić uwagę na ich ilość, jakość oraz źródło.

Czytam więcej