
Prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha doceniane były już setki lat temu. Ten aromatyczny wyciąg z drzewa mastyksowego spotykany jest wyłącznie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Porastające tamtejsze słoneczne tereny drzewa skrywają w swoich pniach i korzeniach prawdziwy skarb.
Nie bez powodu Mastiha ceniona była przez Greków niemalże jak złoto! Obecnie chroniona i uznawana za regionalne dziedzictwo Mastiha porasta zwłaszcza grecką wyspę Chios. Naukowcy i lekarze od lat prowadzą badania na temat Mastiha, a wyniki tych badań wskazują na bardzo korzystne działanie w wielu aspektach zdrowia. Niniejszy artykuł ma na celu przybliżenie najważniejszych właściwości tego leczniczego surowca.
I. Leczenie problemów żołądkowo-jelitowych
Naukowcy sprawdzali wpływ regularnego zażywania Mastiha u osób cierpiących na wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Efekty tych badań wykazały znaczną redukcję objawów i stopniowe zmniejszanie wrzodów w obszarze zarówno żołądka, jak i dwunastnicy. Dodatkowo nie wykryto żadnych skutków ubocznych stosowania tej naturalnej żywicy. Mastiha hamuje rozwój Helicobacter pylori w układzie trawiennym, co przyczynia się do zatrzymania, a nawet całkowitego wyleczenia wrzodów żołądka. Pierwsze badania kliniczne opublikowane w 1984 roku objęły 38 osób, u których wystąpiły objawy i endoskopowe potwierdzenie owrzodzenia dwunastnicy. Po dwóch tygodniach leczenia preparatem Mastiha wszyscy ochotnicy zostali zbadani endoskopowo w celu określenia rozwoju wrzodów. Wynik wykazał, że w 80% przypadków wystąpiło odwrócenie zmian, podczas gdy badanie endoskopowe potwierdziło, że wrzód dwunastnicy w 70% przypadków został wyleczony. Celem innego badania przeprowadzonego przez zespół Marone (2001) było zbadanie bakteriobójczej aktywności Chios Mastiha przeciwko H. pylori za pomocą klinicznych izolatów bakterii. Chios Mastiha zabił 50% badanych szczepów przy stężeniu 125 μg/ml i 90% w stężeniu 500 μg/ml. Podsumowując, Chios Mastiha wykazała aktywność przeciwbakteryjną przeciwko komórkom H. pylori. W 2003 r. Roe i wsp. zbadali aktywność Chios Mastiha u osób z zapaleniem żołądka wywołanym H. pylori. 48 pacjentów uczestniczyło w podwójnie ślepej próbie klinicznej, która została podzielona na dwie grupy, leczonych produktem Chios Mastiha lub placebo podawanym 3 razy dziennie, przez łączny okres 90 dni. Badacze stwierdzili, że Chios Mastiha ma korzystny wpływ na zapalenie żołądka wywołane H. pylori.
II. Właściwości przeciwzapalne Mastiha
Bardzo korzystny wpływ Mastiha wykazuje także w zwalczaniu stanów zapalnych pojawiających się w naszym organizmie. Badania prowadzone w 2005 roku udowodniły, że bioaktywne triterpeny zawarte w żywicy Mastiha mają bardzo dobre właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Szczególnie korzystny wpływ udowodniono w przypadku leczenia zapaleń żołądka, dwunastnicy oraz przełyku. Mastiha bardzo dobrze wpływa także na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, wspierając prace oskrzeli, gardła, a nawet walcząc z próchnicą.
III. Działanie przeciwmiażdżycowe
Badania wykazały, że ta naturalna żywica ma doskonałe właściwości wspomagające walkę z odkładającymi się w żyłach złogami. Przeciwzapalne działanie Mastiha wraz ze stosowaniem odpowiedniej, zróżnicowanej diety oraz aktywnością fizyczną, pomogą nam uchronić się przed ryzykiem zmian miażdżycowych w naszym ciele.
IV. Właściwości przeciwcukrzycowe
Kolejnym, bardzo cenionym, wpływem stosowania żywicy Mastiha jest wsparcie naszego organizmu w procesie metabolizowania glukozy. Dokładne badania wykazały, że Mastiha łagodzi hiperglikemię dzięki zawartych w niej kwasach oleanowych oraz związkach triterpenoidowych. Dzięki temu w organizmach osób stosujących Mastiha łatwiej dochodzi do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, przez co zmniejsza się ryzyko cukrzycowe. Naukowcy wskazują, że już po 4 tygodniach odnotować można obniżenie poziomu glukozy we krwi bez powstawania skutków ubocznych.
V. Potwierdzone efekty hepatoprotekcyjne
Regularne stosowanie Mastiha wpływa między innymi na stymulację sekrecji żółci oraz poprawę funkcjonowania komórek dróg żółciowych. Naukowcy wskazują również, że zażywanie Mastiha obniża otłuszczenie wątroby, co poprawia jej funkcjonowanie i pozwala na lepszą pracę całego układu trawiennego.
VI. Działanie przeciwnowotworowe i zwalczające drobnoustroje
Wyjątkowe właściwości żywicy Mastiha wpływają także na zwalczanie drobnoustrojów, a także zmian nowotworowych. Dzięki dużej obecności antyoksydantów w Mastiha, regularne jej zażywanie wpływa na zmniejszenie powstawania wolnych rodników w naszym organizmie. Potwierdzony jest między innymi wpływ Mastiha na zmniejszenie wzrostu komórek raka płuc oraz hamowanie wzrostu śródbłonka naczyniowego. Przeciwnowotworowe działanie Mastiha jest ciągle obiektem badań naukowców, którzy znajdują coraz to nowe właściwości tej naturalnej żywicy.
Jak zatem widać, lecznicze właściwości Mastiha są bezcenne i z pewnością żywica ta może pomóc nam w wielu chorobach. Stosowanie naturalnych, w pełni organicznych związków daje naszemu organizmowi bardzo silną broń, dzięki której możemy poradzić sobie z niektórymi problemami zdrowotnymi. Pamiętajmy jednak, że poza stosowaniem naturalnej żywicy Mastiha, ważne są także regularne badania i właściwa diagnoza lekarska. Łączne stosowanie tych elementów na pewno przyniesie pożądany efekt.