menu close arrow_back_ios person_add home

Charakterystyka i właściwości prozdrowotne siemienia lnianego

Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) należy do jednych z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Swoją łacińską nazwę, którą można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”, zawdzięcza najprawdopodobniej temu, iż możemy wykorzystać każdą część tej rośliny.

Złodygi lnu wytwarza się włókno charakteryzujące się wysoką trwałością i wytrzymałością, natomiast z nasion pozyskuje się jeden z najpopularniejszych olejów w Polsce, a także spożywa się je w postaci nieprzetworzonej. Prozdrowotne właściwości nasion siemienia były znane już setki tysięcy lat temu. Otóż rzymscy oraz greccy medycy stosowali je w celu łagodzenia podrażnień błon śluzowych oraz jako środek hamujący biegunki i niwelujący bóle brzucha1 .

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Nasiona siemienia lnianego to skarbnica wielu składników odżywczych, do których możemy zaliczyć m.in. składniki mineralne (tj. potas, magnez, wapń, żelazo, cynk), witaminy (tj. witaminy z grupy B i witamina E), błonnik pokarmowy, lignany, białka oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dokładne wartości odżywcze nasion lnu przedstawiono w tabeli 1 i 2.

ROLA SIEMIENIA LNIANEGO W DIECIE

Dzięki zróżnicowanej zawartości składników odżywczych, nasiona siemienia lnianego znalazły zastosowanie w dietetyce. Wprowadza się je do diety osób zdrowych, ale także wzbogaca się nimi jadłospisy pacjentów cierpiących m.in. z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, cukrzycy, chorób układu krążenia, insulinooporności, zespołu policystycznych jajników, niepłodności, chorób tarczycy, zaparć czy dolegliwości związanych z menopauzą.

Zawarty w nasionach siemienia błonnik pokarmowy pełni szereg funkcji fizjologicznych w organizmie człowieka. Składa się on z frakcji rozpuszczalnej w wodzie (śluzy, gumy, pektyny) oraz frakcji nierozpuszczalnej (celuloza, lignany), które odpowiadają m.in. za:

Ponadto obecność włókna pokarmowego w posiłku przyczynia się do obniżenia jego gęstości energetycznej oraz wydłuża czas odczuwanej sytości poprzez wydłużenie czasu żucia spożywanego pokarmu, a także spowolnienie opróżniania żołądka4-5.

ZAWARTOŚĆ FITOESTROGENÓW W SIEMIENIU LNIANYM

Nasiona siemienia lnianego charakteryzują się najwyższą wśród produktów roślinnych zawartością lignanów, czyli fitoestrogenów. Zawartość lignanów w wybranych produktach roślinnych przedstawiono w tabeli 3. Związki te swoim działaniem przypominają ludzkie hormony, którymi są estrogeny. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, obniżające poziom lipidów oraz wspomagające regulowanie gospodarki hormonalnej6-7,11.


Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) należy do jednych z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Swoją łacińską nazwę, którą można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”, zawdzięcza najprawdopodobniej temu, iż możemy wykorzystać każdą część tej rośliny.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Paula Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorantka Szkoły Doktorskiej "Produkcja żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych" na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk kliniczny w Poradni Dietetycznej Na Wagę Zdrowia w Lublinie specjalizująca się w zaburzeniach miesiączkowania i wspomaganiu leczenia niepłodności. Współzałożycielka firmy szkoleniowej EduNutrica.pl.

Adam Grdeń

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktorant w Zakładzie Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie zajmuje się projektowaniem nowej żywności dla sportowców. Dietetyk sportowy w Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia” w Lublinie. Współzałożyciel firmy szkoleniowej EduNutrica.pl