Złodygi lnu wytwarza się włókno charakteryzujące się wysoką trwałością i wytrzymałością, natomiast z nasion pozyskuje się jeden z najpopularniejszych olejów w Polsce, a także spożywa się je w postaci nieprzetworzonej. Prozdrowotne właściwości nasion siemienia były znane już setki tysięcy lat temu. Otóż rzymscy oraz greccy medycy stosowali je w celu łagodzenia podrażnień błon śluzowych oraz jako środek hamujący biegunki i niwelujący bóle brzucha1 .
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Nasiona siemienia lnianego to skarbnica wielu składników odżywczych, do których możemy zaliczyć m.in. składniki mineralne (tj. potas, magnez, wapń, żelazo, cynk), witaminy (tj. witaminy z grupy B i witamina E), błonnik pokarmowy, lignany, białka oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dokładne wartości odżywcze nasion lnu przedstawiono w tabeli 1 i 2.
ROLA SIEMIENIA LNIANEGO W DIECIE
Dzięki zróżnicowanej zawartości składników odżywczych, nasiona siemienia lnianego znalazły zastosowanie w dietetyce. Wprowadza się je do diety osób zdrowych, ale także wzbogaca się nimi jadłospisy pacjentów cierpiących m.in. z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, cukrzycy, chorób układu krążenia, insulinooporności, zespołu policystycznych jajników, niepłodności, chorób tarczycy, zaparć czy dolegliwości związanych z menopauzą.
Zawarty w nasionach siemienia błonnik pokarmowy pełni szereg funkcji fizjologicznych w organizmie człowieka. Składa się on z frakcji rozpuszczalnej w wodzie (śluzy, gumy, pektyny) oraz frakcji nierozpuszczalnej (celuloza, lignany), które odpowiadają m.in. za:
- zmniejszenie czasu pasażu jelitowego i zwiększenie objętości stolca,
- stymulację procesów fermentacyjnych w jelicie grubym,
- redukcję poziomu cholesterolu ogółem i frakcji LDL-cholesterolu we krwi,
- obniżenie poposiłkowego stężenia glukozy we krwi i/lub obniżenie poziomu insuliny1,4-5.
Ponadto obecność włókna pokarmowego w posiłku przyczynia się do obniżenia jego gęstości energetycznej oraz wydłuża czas odczuwanej sytości poprzez wydłużenie czasu żucia spożywanego pokarmu, a także spowolnienie opróżniania żołądka4-5.
ZAWARTOŚĆ FITOESTROGENÓW W SIEMIENIU LNIANYM
Nasiona siemienia lnianego charakteryzują się najwyższą wśród produktów roślinnych zawartością lignanów, czyli fitoestrogenów. Zawartość lignanów w wybranych produktach roślinnych przedstawiono w tabeli 3. Związki te swoim działaniem przypominają ludzkie hormony, którymi są estrogeny. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, obniżające poziom lipidów oraz wspomagające regulowanie gospodarki hormonalnej6-7,11.


Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) należy do jednych z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Swoją łacińską nazwę, którą można przetłumaczyć jako „bardzo użyteczny”, zawdzięcza najprawdopodobniej temu, iż możemy wykorzystać każdą część tej rośliny.
Prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha doceniane były już setki lat temu. Ten aromatyczny wyciąg z drzewa mastyksowego spotykany jest wyłącznie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Porastające tamtejsze słoneczne tereny drzewa skrywają w swoich pniach i korzeniach prawdziwy skarb.
czytaj dalej
Klaudia Wiśniewska
Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.
czytaj dalej
dr n. med. Karolina Karabin
Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) szacują, że stres stanowi około 75% wszystkich przyczyn wizyt u lekarzy1. Badania wskazują, że stres może być jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2., otyłości oraz zaburzeń depresyjnych. W kontroli reakcji organizmu na stres, oprócz psychologicznych metod pozwalających na radzenie sobie z nim, istotną rolę pełni wsparcie żywieniowe pacjenta. Reakcja stresowa generuje zwiększone wymagania fizjologiczne dla organizmu, a osoby przewlekle zestresowane potrzebują żywności o dużej gęstości odżywczej, aby dostarczyć prekursorów do syntez neurohormonów. Paradoksalnie reakcja stresowa powoduje, że pacjenci chętniej spożywają produkt o niskiej gęstości odżywczej, a ich dieta jest mniej różnorodna.
czytaj dalej