menu close arrow_back_ios person_add home

Agnieszka Ciepłowska

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w sterydoterapii

Przewlekłe przyjmowanie leków sterydowych – choć czasem nieuniknione – znacząco wpływa na organizm. Należy pamiętać, że efekty uboczne często zależą od wielkości dawki czy reakcji indywidualnej pacjenta, a także czasu leczenia, ale należy je mieć na uwadze w każdym wypadku i dietetyk powinien zdawać sobie z nich sprawę.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Dieta w bezsenności i zaburzeniach snu

Sen jest niezbędnym elementem egzystencji człowieka – śpiąc, spędzamy średnio jedną trzecią życia. Współcześnie obserwuje się wiele zaburzeń dotyczących snu. Jednym z nich jest właśnie bezsenność, która dotyczy od 5 do 15% ludzi, a sama bezsenność stanowi przewlekłe schorzenie wśród 31 do 75% pacjentów.

czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie dietetyczne w układowych zapaleniach naczyń

Zapalenia naczyń obejmują heterogeniczną grupę rzadkich schorzeń, które charakteryzują się procesem zapalnym i zakrzepowo-zarostowym w ścianie naczynia krwionośnego. Mogą mieć charakter pierwotny lub wtórny, wystąpić na skutek infekcji, choroby nowotworowej lub choroby autoimmunologicznej. Szacuje się, że 39 na 1 000 000 przypadków rocznie dotyczy układowych zapaleń naczyń (poza olbrzymiokomórkowym zapaleniem tętnic)1.
czytaj dalej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Strategie żywieniowe w przypadku migreny

Około 11% dorosłych na świecie cierpi na migrenę. Jej patofizjologia nie jest do końca poznana, ale wśród czynników wywołujących napady migreny wskazuje się często czynniki żywieniowe. Czy odpowiednia dieta może złagodzić lub wyeliminować objawy uporczywego bólu głowy?

czytaj dalej