menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

Kierownik Katedry Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie, farmaceutka kliniczna, specjalistka z zakresu analityki farmaceutycznej, mykolog, botanik. Autorka publikacji o charakterze naukowym i popularnonaukowym (ponad 750 prac, 7 książek i 22 rozdziałów w książkach oraz 2 patentów i 3 zgłoszeń patentowych), uczestnik audycji radiowych, telewizyjnych i publikowanych online o tematyce grzybowej, algowej i roślinnej. Członek Redakcji międzynarodowego czasopisma International Journal of Medicinal Mushrooms. Redaktor naukowy czasopisma: Grzyby i Zdrowie (www.grzybyizdrowie.com). Członek: Zarządu Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego oddział Kraków (Zastępca Przewodniczącego Sekcji Farmacji Klinicznej), Członek Zarządu Głównego Stowarzyszenia Lekarze Nadziei, Stowarzyszenia Stop nielegalnym farmaceutykom, Polskiego Towarzystwa Botanicznego, Polskiego Towarzystwa Mykologicznego oraz Zastępca przewodniczącego Zarządu Mykologii Medycznej.

Article image

Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

czytaj dalej

Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

Article image

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

Czytam więcej