menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Grzyby jadalne – zapomniana superżywność o potwierdzonym działaniu

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

TEMAT NUMERU

01-10-2025

61/2025

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

WPROWADZENIE

Ze względu na zawartość substancji dietetycznych grzyby jadalne zalicza się do żywności funkcjonalnej, wykazującej korzystny wpływ na zdrowie człowieka, co wynika z obecności w nich uznanych za niezbędne składników odżywczych.

Wysoka wartość odżywcza grzybów wynika z zawartości w grzybni przyswajalnych białek, węglowodanów, tłuszczu w postaci oleju zawierającego głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, a także witamin (B1, B2, B6, H, PP, E, D) i prowitaminy witaminy A – β-karotenu oraz licznych biopierwiastków.

Bardzo korzystna jest obecność w owocnikach enzymów. Nawet w małych ilościach pobudzają one apetyt, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmu.

Owocniki grzybów zawierają także substancje zapachowe nadające potrawom niepowtarzalny aromat i smak, co znacznie zwiększa ich wartość jako produktu spożywczego.

 

Grzyby jadalne od wieków towarzyszą człowiekowi zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Współczesna nauka potwierdza ich niezwykłe właściwości: od działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego, po wsparcie układu nerwowego i odpornościowego. Zawierają bogactwo bioaktywnych związków, takich jak β-glukany, aminokwasy egzogenne, witaminy, antyoksydanty i biopierwiastki, które czynią z nich jeden z najcenniejszych składników zdrowej diety i skuteczny element terapii wielu chorób cywilizacyjnych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. Bożena Muszyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Kierownik Katedry Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie, farmaceutka kliniczna, specjalistka z zakresu analityki farmaceutycznej, mykolog, botanik. Autorka publikacji o charakterze naukowym i popularnonaukowym (ponad 750 prac, 7 książek i 22 rozdziałów w książkach oraz 2 patentów i 3 zgłoszeń patentowych), uczestnik audycji radiowych, telewizyjnych i publikowanych online o tematyce grzybowej, algowej i roślinnej. Członek Redakcji międzynarodowego czasopisma International Journal of Medicinal Mushrooms. Redaktor naukowy czasopisma: Grzyby i Zdrowie (www.grzybyizdrowie.com). Członek: Zarządu Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego oddział Kraków (Zastępca Przewodniczącego Sekcji Farmacji Klinicznej), Członek Zarządu Głównego Stowarzyszenia Lekarze Nadziei, Stowarzyszenia Stop nielegalnym farmaceutykom, Polskiego Towarzystwa Botanicznego, Polskiego Towarzystwa Mykologicznego oraz Zastępca przewodniczącego Zarządu Mykologii Medycznej.


Czytaj więcej