menu close arrow_back_ios person_add home

mgr Kinga Skoracka

Wykładowca akademicki, doktorantka w Katedrze Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, uczestniczka studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych. Prowadzi indywidualne poradnictwo żywieniowe, co pozwala przekładać wiedzę teoretyczną na praktykę.

Article image

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Właściwości oraz zastosowanie oleju rzepakowego w leczeniu zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością

Olej rzepakowy jest najchętniej wybieranym olejem przez Polaków. Pozyskiwany jest z rzepaku – rośliny oleistej z rodziny krzyżowych. Olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za korzystnie wpływający na zdrowie. Na tle innych olejów roślinnych charakteryzuje się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i korzystnym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-31,2 . Korzyści przynosi przede wszystkim spożycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i spożywanego w postaci surowej3. Biorąc pod uwagę zwiększający się problem otyłości i jej powikłań w polskim społeczeństwie, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego i możliwościom jego zastosowania we wspieraniu leczenia zaburzeń metabolicznych pacjentów chorujących na otyłość.

czytaj dalej