menu close arrow_back_ios person_add home

Pacjentka ze wzdęciami w gabinecie dietetyka Opis przypadku

dr n. med. Aneta Kościołek

Case studies

01-04-2024

52/2024

Wzdęcie brzucha oraz oddawanie nadmiernej ilości gazów towarzyszy wielu zaburzeniom ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia są najczęściej konsekwencją zaburzenia homeostazy gazów jelitowych, która zależy od ich produkcji i eliminacji. Źródłem gazów są: połykane powietrze podczas posiłków, a także mówienia, reakcje chemiczne w jelitach lub dyfuzja z krwiobiegu. W dystalnych odcinkach przewodu pokarmowego proces zachodzi na drodze fermentacji bakteryjnej. Z kolei eliminacja następuje głównie przez dyfuzję oraz przez odbyt1.

Fizjologicznie objętość gazów jelitowych wynosi około 200 ml. Większość, bo 90%, stanowi azot pochodzący głównie z po - wietrza wprowadzanego do przewodu po-karmowego wskutek połykania. Pozostałe 10% to tlen, dwutlenek węgla, wodór i metan. Około 74% gazów powstaje na skutek fermentacji bakteryjnej składników odżywczych i glikopeptydów endogennych w okrężnicy. Powstają wówczas CO 2 , CH 4 i H 2 , a zapach gazów koreluje ze stężeniem lotnych związków siarki, (H 2 S, siarczek dimetylu czy metanotiol).

Wzdęcie brzucha oraz oddawanie nadmiernej ilości gazów towarzyszy wielu zaburzeniom ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia są najczęściej konsekwencją zaburzenia homeostazy gazów jelitowych, która zależy od ich produkcji i eliminacji. Źródłem gazów są: połykane powietrze podczas posiłków, a także mówienia, reakcje chemiczne w jelitach lub dyfuzja z krwiobiegu. W dystalnych odcinkach przewodu pokarmowego proces zachodzi na drodze fermentacji bakteryjnej. Z kolei eliminacja następuje głównie przez dyfuzję oraz przez odbyt1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.