W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugą przyczyną zgonów wśród dorosłych, a zachorowalność na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
Kapsaicyna – to związek organiczny pochodzący z roślin z rodzaju pieprzowiec (Capsicum sp.). Potocznie wiąże się go z papryką, którą zalicza się do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Związkiem czynnym papryki jest alkaloid – kapsaicyna, który odpowiada za pikantny smak warzywa oraz lecznicze właściwości.
Dieta ketogenna – to uznana terapia stosowana w leczeniu padaczek lekoopornych, deficytu dehydrogenazy pirogronianu (PDHD) czy deficytu transportera glukozy do mózgu (GLUT1). Stosowana jako lek jest zalecana przez lekarza, układana przez dietetyka, regularnie kontrolowana przez zespół specjalistów.
Najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce jest rak piersi. Jednocześnie wśród nowotworów złośliwych stanowi on drugą przyczynę zgonów. Choroba ta może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn w każdym wieku, jednak największe ryzyko występuje u kobiet między 50 a 70 rokiem życia.
Od lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Coraz większą wagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej uważany jest za istotny czynnik rokowniczy.