Współczesna Dietetyka | 59/2025
Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy!
Letnia pora roku sprzyja nie tylko doświadczaniu przyjemności i relaksowi, ale także refleksji oraz ogólnemu dobrostanowi psychicznemu. Długie, słoneczne dni wpływają pozytywnie na nasz nastrój i samopoczucie, które często ulega pogorszeniu w miesiącach, gdy światła dziennego mamy znacznie mniej. Liczę więc na to, że właśnie wakacyjne popołudnia pozwolą Państwu znaleźć chwilę wytchnienia i czasu na lekturę najnowszego wydania „Współczesnej Dietetyki”.
W bieżącym numerze poruszamy wiele ważnych tematów z pogranicza dietetyki i medycyny. Moją szczególną uwagę zwróciła praca dr n. o zdr. Emilii Kałędkiewicz pt. „Czy warto badać onkopierwiastki? Znaczenie analizy pierwiastków w profilaktyce i leczeniu nowotworów”. Autorka wnikliwie omawia rolę oznaczania poziomu onkopierwiastków zarówno w kontekście profilaktyki chorób nowotworowych, jak i ich terapii. W dobie rosnącej liczby zachorowań na nowotwory temat ten wydaje się wyjątkowo istotny – szczególnie w kontekście roli diety oraz obecności określonych pierwiastków w codziennym jadłospisie osób chorych i tych znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka.
Zachęcam również do lektury artykułu dr Karoliny Krupy-Kotary „Powikłania i błędy żywieniowe po operacjach bariatrycznych”, w którym autorka przedstawia istotne z punktu widzenia opieki dietetycznej informacje i rekomendacje.
W kolejnym wartościowym materiale dr n. farm. Radosław Balwierz omawia leki prokinetyczne w terapii zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego – przedstawiaj zarówno mechanizmy ich działania, jak i potencjalne powikłania wynikające z ich stosowania.
W numerze znajdą Państwo także omówienie aktualnych zaleceń klinicznych dotyczących postępowania u osób z cukrzycą na rok 2025, opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne.
Nie zabrakło również tematów związanych z żywieniem i suplementacją w kontekście różnych schorzeń – w tym chorób wątroby, powikłań neurologicznych, endometriozy oraz migren.
Życzę Państwu inspirującej lektury i spokojnych, letnich chwil z „Współczesną Dietetyką”.
Z wyrazami szacunku
dr n. med. Aneta Kościołek