menu close arrow_back_ios person_add home

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Article image

Żywienie chorych na nowotwory trzustki

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
dr n. med. i n. o zdr.
Agnieszka Surwiłło-Snarska

01-07-2021

NR 36/2021

Nowotwory trzustki w Polsce stanowią 2,2% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2,4% u kobiet. Gruczołowy rak brodawki Vatera występuje rzadziej i stanowi około 0,2% nowotworów przewodu pokarmowego i 7% nowotworów okolicy okołobrodawkowej. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest większe u mężczyzn i rośnie z wiekiem1.

czytaj dalej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Żywienie chorych na nowotwory trzustki

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

Article image

Nowotwory trzustki w Polsce stanowią 2,2% wszystkich nowotworów złośliwych u mężczyzn i 2,4% u kobiet. Gruczołowy rak brodawki Vatera występuje rzadziej i stanowi około 0,2% nowotworów przewodu pokarmowego i 7% nowotworów okolicy okołobrodawkowej. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest większe u mężczyzn i rośnie z wiekiem1.

Czytam więcej