menu close arrow_back_ios person_add home

Metabolic syndrome + obesity

Doktor nauk o zdrowiu Magdalena Milewska Grzegorz Pamrów

ENGLISH FOR DIETETICS

02-01-2017

9/2017

Część artykułu pochodzi z 6 modułu (Metabolic syndrome) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Read the following part of the text carefully and answer the multiple choice questions listed below.

 

Metabolic syndrome

Metabolic syndrome is the clinical condition characterized by the coexistence of the following risk factors:

(which is defined as waist circumference - for Europeans: above 94 cm in males and above 80 cm in females)

plus leastways two of the following:

International Diabetes Federation, 2005

 

These factors result mainly from lifestyle - unhealthy diet and insufficient physical activity, but also from genetic predispositions and fetal programming.

The elements of metabolic syndrome may in consequence lead to the development of cardiovascular diseases, stroke, diabetes mellitus, hyperuricemia, non-alcoholic fatty liver disease, erectile dysfunction in men, polycystic ovary syndrome in women and other.

 

Obesity

Obesity is a chronic disease diagnosed when BMI reaches above 30 with simultaneous excessive amount of fat tissue. It evolves mostly as a result of positive energy balance, when the intake of calories is excessive and stored as a fat tissue. Obesity increases the risk of medical illnesses and is often associated with premature death, lack of independence and economic burden. We differentiate three stages of obesity, based on BMI.

 

Część artykułu pochodzi z 6 modułu (Metabolic syndrome) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".

Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Magdalena Milewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego. Autorka wielu publikacji naukowych i programów edukacyjnych.

Grzegorz Pamrów

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwent Uniwersytetu w Sydney i Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2013 współtworzy i prowadzi kurs English for Clinical Dietetics and Nutrition.