
Na świątecznym stole, wśród wielu wigilijnych dań, w większości polskich domów, z pewnością znajdzie się także miejsce dla kompotu z suszu. Ten tradycyjny, napój bezalkoholowy wywodzi się z obszaru Beskidu niskiego i w pierwotnej postaci do jego przygotowania wykorzystywano wyłącznie suszone śliwki, jabłka i gruszki.
Z upływem czasu skład został powiększony m.in. o suszone morele, figi czy banany. Niektórzy doprawiają go miodem, cytryną, goździkami, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Po obfitej uczcie, szklanka tak przygotowanego kompotu nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także - dzięki zawartości nierozpuszczalnego - błonnika poprawia trawienie. Dodatkowo to świetne źródło witaminy A i B (B1,B2, kwas foliowy) oraz takich składników mineralnych jak potas czy żelazo.
Niestety w wielu domach, do ugotowanych suszonych owoców, dodaje się duże ilości białego lub brązowego cukru, z tego powodu podczas wieczerzy należy uważać na ilość wypitego trunku, by uchronić się przed skokami glikemii. Jest to szczególnie cenna informacja dla diabetyków.
A oto jak zrobić smaczny i zdrowy kompot:
SKŁADNIKI:
- 1 l wody
- Suszone owoce:
- 0,05 kg śliwek
- 0,10 kg jabłek
- 0,10 kg gruszek
1 porcja – 250g – około 105 kcal
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę.
Jabłka i gruszki zalać ciepłą wodą i dobrze umyć. Śliwki umyć 2-3 razy w ciepłej wodzie.
Owoce wsypać do wrzącej wody w następującej kolejności: podgotować gruszki, następnie włożyć jabłka, a gdy są miękkie - dodać śliwki.
W ten sposób gotowane owoce nie rozgotują się.
Smacznego.