
Oliwa Busa to jedna z bardziej docenianych oliw ze starych gajów oliwnych słonecznej Chorwacji. Produkowana przez rodzinę Belci od pokoleń, stanowi podstawę kuchni chorwackiej na półwyspie Istria. Oliwa Busa to produkt regionalny, ekologiczny, wytworzony jedynie z oliwek, bez dodatku innych olejów, jest to produkt nierafinowany.
Proces tworzenia wspaniałej oliwy
Oliwki są zbierane w sposób tradycyjny ręcznie w październiku przez całą rodzinę Belci. Tłoczenie oliwy odbywa się za pomocą prasy hydraulicznej metodą „na zimno”, stąd tak wspaniały smak i aromat oliwy Busa. Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod na każdym etapie produkcji oliwy, w tym jej niepodgrzewaniu i nierafinowaniu, Busa zachowuje swoje wszelkie składniki wpływające na jej wysoką jakość oraz walory smakowe. Po procesie tłoczenia oliwa „odpoczywa” aż do marca, aby naturalny osad został wytrącony i nie wpływał na pogorszenie jakości wizualnej oraz smakowej oliwy. W tym też czasie Busa jest dwukrotnie badana i certyfikowana. Po tym okresie oliwa jest ręcznie nalewania do szklanych butelek i korkowana.
Oliwa, którą kupicie Państwo w sklepie www.meloto.pl została przywieziona z Chorwacji bezpośrednio z miejscowości Vodnjan, gdzie znajduje się mała lokalna rozlewnia i sklep, prowadzone przez dwóch braci Lorenzo i Livio Belci. Oliwa w tym sklepie była butelkowana bezpośrednio przy mnie, więc jej jakość mogę potwierdzić osobiście, a Państwu życzę smacznych i zdrowych doznań kulinarnych z prawdziwą oliwą z oliwek MELOTO Busa.